– Bra at falske anmeldelser avsløres

– De anmeldelsene som ikke er reelle ødelegger for de sakene der det faktisk har skjedd en voldtekt, sier Liza Arntzen i Dixi Ressurssenter mot voldtekt.

Liza Arntzen

Liza Arntzen i Dixi Ressurssenter mot voldtekt synes det er trist at noen leverer inn falske anmeldelser om voldtekt.

Foto: NRK

Arntzen er veileder ved ressurssenteret der de som har blitt utsatt for et overgrep kan få noen å snakke med. Hun forteller at hun kjenner til saker der uskyldig tiltalte har mistet jobben sin og sier at det er viktig at politiet også avdekker slike saker.

I 2012 ba statsadvokaten Oslo-politiet om å prioritere etterforskning av falske voldtektsanmeldelser. Det førte til at seks personer som anmeldte voldtekt i fjor, selv endte opp med å bli siktet. Av fjorårets 216 voldtektsanmeldelser valgte politiet å snu etterforskningen i seks av sakene, slik at anmelderen selv ble satt under etterforskning for falsk anmeldelse.

Hvor mange av de seks som ender med dom, er usikkert, men politiet har tatt ut tiltale i to av sakene.

– Ikke noe å tulle med

– Dette er alvorlige saker, det får veldig store konsekvenser, så dette er ikke noe man skal tulle med, sier Arntzen.

Hun sier hun syns det er trist at det leveres inn falske anmeldelser.

– Jeg møter mange jenter som har opplevd vonde ting og jeg syns det er viktig at de får de ressursene politiet har til å etterforske sakene.

– Kan dette skremme kvinner fra å anmelde?

– Ja, det tror jeg. Mange av dem som kommer hit forteller at de føler at det er de som sitter på tiltalebenken hos politiet. Det er en stor belastning å gå gjennom en rettsprosess, men så lenge man forteller noe som er sant, har man ikke noe å frykte, påpeker hun.

Som både statsadvokaten og bistandsadvokat Hege Salomon er hun redd for at det skal danne seg en oppfatning om at det er mange som leverer falske anmeldelser.

– Vi frykter at færre skal våge å gå til politiet. Vi håper at dette omtales skal føre til en styrket tillit til politiet og til at de etterforsker skikkelig. Det er viktig at voldtekter blir anmeldt. Og det er klart at hvis man går fra å være en som anmelder til å bli anmeldt, er det en stor belastning. Så det er viktig at disse sakene blir behandlet ordentlig, sier Arntzen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger