Hopp til innhold

Bolivia-saken: – Hun er frikjent, men i en slags husarrest i Norge

Lillesand-kvinnen (22) som i går ble frikjent for narkosmugling risikerer fortsatt å bli stilt for retten i Bolivia. Nå krever forsvareren at UD sørger for at hun renvaskes også utenfor Norge.

Lillesand-kvinnen og moren

GLEDESTÅRER: Lillesand-kvinnen (t.v.) brast ut i gledestårer og omfavnelser da frifinnelsen var et faktum onsdag. Men hun er fremdeles etterlyst.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Et fire år langt mareritt, først i boliviansk fengsel og deretter i det norske rettssystemet, var i går over for den 22 år gamle Lillesand-kvinnen som var tiltalt i en av norgeshistoriens mest omtalte narkosaker. Men frifinnelsen i lagmannsretten til tross – hun er fremdeles ettersøkt i Bolivia.

Nå krever forsvarer Carl Bore at norske myndigheter kommer på banen og sørger for at hun blir renvasket også utenfor Norges grenser. Til nå har de sviktet fullstendig, mener han.

– Jeg forventer at norske myndigheter og UD snarlig tar tak i at hun er ettersøkt i Bolivia og andre land. Hun er på en måte i husarrest i Norge, og det kan ikke være slik for en uskyldig person. Hun må kunne bevege seg fritt i utlandet. Jeg forventer at UD tar tak i dette, sier Bore til NRK.no.

Pressevakt Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet sier til NRK at han foreløpig ikke har et endelig svar på om og hva Norge vil forta seg overfor Bolivianske myndigheter.

– Kan bli stilt for retten i Bolivia

Carl Bore

– MÅ KUNNE BEVEGE SEG FRITT: – Et uskyldig menneske må kunne bevege seg fritt internasjonalt uten å være ettersøkt, sier kvinnens forsvarer Carl Bore.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

22-åringen ble sammen med sin daværende kjæreste Stina Brendemo Hagen og venninnen Madelaine Rodrigues pågrepet på flyplassen i Cochabamba i Bolivia med et stort parti kokain 19. mai 2008. Etter to år i lokalt fengsel, rømte hun til Norge like før saken kom opp for retten i 2010. Tilbake i Norge ble hun satt under tiltale for å ha forsøkt å innføre narkotikaen til Norge, men ble frikjent både i tingretten og lagmannsretten.

Men i Bolivia er hun fremdeles ettersøkt for narkokriminalitet. Og frifinnelsen i det norske rettssystemet er i utgangspunktet ikke rettskraftig der, ifølge Jo Stigen, professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo.

– Dommer i norske straffesaker er bindene i de andre nordiske landene, men ikke utenfor Norden, sier Stigen til NRK.no.

Lillesand-kvinnen sa etter frifinnelsen i går at hun aldri vil reise tilbake til Bolivia. Det gjør hun ifølge Stigen lurt i, for der kan hun bli stilt for retten igjen og risikere å bli domfelt for saken hun nå er frifunnet for to ganger. Det forutsetter riktignok at påtalemyndigheten i Cochabamba vil opprettholde tiltalen mot henne.

NRK.no har uten hell forsøkt å få kommentar fra statsadvokat Claudia Mancilla. Tidligere har statsadvokaten uttalt til NRK at de vil forsøke å få Lillesand-kvinnen arrestert og sendt tilbake til Bolivia.

Det er også mulig å bli utlevert fra et annet land, også de som ikke har avtale med Bolivia, etter en såkalt ad hoc-avgjørelse. Det vil blant annet avhenge av alvorlighetsgraden i saken og forholdet mellom landene.

Video 285c77d9-ad6b-4e0a-ac00-c7ca2bf1db74.jpg

Lillesand-kvinne frikjent for kokainsmugling

Stigen mener likevel at Bore tar for hardt i ved å gå langt ved å antyde at 22-åringen sitter i husarrest i Norge, uten mulighet til å bevege seg fritt internasjonalt. I realiteten er faren for pågripelse og utlevering nokså liten, bortsett fra i Bolivias latinamerikanske naboland, som har tradisjon for slikt samarbeid med Bolivia, mener professoren.

– Ikke som andre storfisker

– Hun har inntil videre en tiltale hengende over seg som nok ganske sikkert vil bli fulgt opp om hun i den nærmeste fremtid skulle innfinne seg i Bolivia. Men det er et åpent spørsmål hvor aktivt man derfra vil følge med på hvor hun befinner seg til enhver tid. Det vil ikke være som med etterlyste krigsforbrytere, terrorister og andre storfisker, hvor det sirkulerer arrestordrer og bilder dukker opp ved grensepasseringer verden rundt, sier Stigen.

– Det vil være en viss utrygghet, men den er nok liten. Her i Europa kan jeg vanskelig tro at det skal være noen fare, legger han til.

– Å si at hun har en slags husarrest, er å ta hardt i. Det er veldig mange land som ikke har utleveringsavtale med Bolivia, legger han til.

– Men hvordan stiller jussen seg når man er ettersøkt i et land, frifunnet i et annet og eventuelt blir pågrepet i et tredje?

– Det er et godt spørsmål. Da vil man se ganske konkret på saken; hvorfor ble man frifunnet i Norge, var det for eksempel fordi den påståtte forbrytelsen fant sted på andre siden av kloden og det derfor ble bevismessig vanskelig å oppnå domfellelse? Det kan være ulike måter å vurdere det på i ulike land. En frifinnelse i Norge gjør det uansett ikke umulig for en utenforstående stat å utlevere, sier han.

Advokat Bore mener at norske myndigheter har sviktet fra første stund, og at norske myndigheter tidlig burde sett at den narkoarresterte unge kvinnen i realiteten selv kunne være et offer i saken. I går ble frifinnelsen feiret, men Bore går langt i å varsle etterspill overfor UD dersom ikke noe blir gjort, slik de nå krever.

Stigen syns også dette er å forlange mer fra norske myndigheter enn det som er rimelig.

– Har med respekt å gjøre

– Det er Bolivias suverene rett å avgjøre hennes rettslige status der. Den kan ikke dikteres fra norsk hold. Men man kan selvsagt komme med en anmodning om at hennes status som etterlyst opphører, sier han.

– Er det rimelig å forvente?

– Nei, det tror jeg ikke. Hun kan naturligvis selv sende den anmodningen, gjennom forsvarer. At norske myndigheter på den måten skulle legge seg opp i et påtalespørsmål i et annet land er ikke naturlig. Det har å gjøre med respekten for et annet lands rettssystem.

Utenriksdepartementet stiller seg uforstående til påstandene om at de sviktet den nå frikjente kvinnen fra første stund.

– Vi har gitt konsulær bistand, som er vanlig i slike saker, sier pressevakt Kjetil Elsebutangen i UD til NRK.no.

AKTUELT NÅ