Hopp til innhold

- Vi kommer til å bruke alle midler

Statsadvokaten Claudia Mancilla er rasende og vil etterlyse den 20 år gamle Lillesand-jenta, som flyktet fra Bolivia med nytt navn og nytt pass, gjennom Interpol.

Kontoret til statsadvokat Claudia Carola Mancilla i Bolivia
Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

- Jeg fikk høre om dette i går og trodde ikke mine egne ører. Jeg ser svært alvorlig på dette, og vil nå kontakte Interpol for å kreve at den tiltalte blir arrestert i Norge, sier statsadvokat i Cochabamba Claudia Mancilla til NRK.

- Jeg vil også kontakte Norges konsul i La Paz for å få en offisiell redegjørelse for hva som har skjedd, sier Mancilla.

Det var det norske konsulatet i hovedstaden La Paz som utstedte det nye norske nødpasset 8. februar, da 20-åringen søkte om det. Begrunnelsen var at det gamle var ødelagt.

Utenriksdepartementet i Oslo bekrefter at kvinnen har skiftet etternavn, og at hun sendte med et vedlegg med navneendring fra Folkeregisteret ved søknaden om nytt pass.

Men UD nekter for at Norge har hatt en rolle i kvinnens reise hjem til Norge. Siste gang den norske ambassaden i Buenos Aires, som dekker Bolivia, var i telefonkontakt med 20-åringen, var på kvelden 10. februar. Da var kvinnen fortsatt i Cochabamba.

Den 14. februar reiste hun sammen med sin far til Norge.

- Kommer ikke unna

Hele det offisielle Bolivia er stengt i dag og morgen på grunn av karnevalet.

Statsadvokaten Claudia Mancilla sier at hun på onsdag vil kontakte både egne myndigheter og norske myndigheter.

For Mancilla er helt klar på hva hun mener. Flere ganger bruker hun uttrykket «helt forferdelig».

- Hun kommer ikke unna med dette. Vi kommer til å bruke alle midler, Interpol og norske myndigheter, for å få henne arrestert og deretter sendt tilbake til Bolivia.

- Uansett hva som skjer så kommer hun til å få sin dom, sier Mancilla.

Norge har ingen utleveringsavtale med Bolivia, og det er svært sjelden norske statsborgere utleveres til land uten slik avtale.

Uklokt av faren

Da NRK kontaktet statsadvokaten, hadde hun fått høre om flukten i går kveld. Men hun kjente ikke til hvordan Lillesand-jenta hadde kommet seg ut av landet, eller hadde fått ytterligere detaljer om flukten med det nye norske nødpasset med nytt etternavn.

- Helt utrolig, sier hun om flukten som foregikk landeveien over grensen til et av nabolandene og deretter med fly videre til Europa og Norge.

Advokat Carl Bore ønsker ikke overfor media å gå i detaljer på reiseruten. 20-åringen ble møtt av sin far, Hallgeir Øygarden, som reiste sammen med jenta.

Statsadvokaten ser ikke med blide øyne på faren.

- Faren har gjort en stor feil ved å hjelpe datteren med å rømme. Han har derved styrket mistanken om at hun har noe å skjule, sier Mancilla.

Hun mener 20-åringen svekker, og ikke styrker saken sin, med å rømme hjem til Norge.

- Det er som en forhåndsdom når hun flykter fra meldeplikten. Man kan lett forestille seg at en domstol blir mer forutinntatt, sier Mancilla.

På spørsmål fra NRK om hun tror norske myndigheter er uvitende, svarer hun:

- Det er mye rart i denne saken. Men jeg har ikke grunnlag for å anklage norske myndigheter for dette. Vi har et godt forhold til Norge og vi har respekt for hverandre, så det er vanskelig å spekulere i dette, sier Mancilla.

SISTE NYTT

Siste nytt