NRK Meny
Normal

– Boligmarkedet er helt drøyt

– Folk er redde for videre prisoppgang, så de er veldig ivrige på å komme seg inn på markedet så fort de kan, sier eiendomsmegler Marius Holm. Boligprisene i juli 2012 var 7,8 % høyere enn i juli 2011.

Visning på Ensjø

Eiendomsmegler Marius Holm snakker med førstegangskjøper Mats Fossum og faren Dag Morten Fossum om toromsleiligheten på Ensjø. Den har en kvadratmeterpris på 53.000 kroner.

Foto: NRK

Det er stort trykk idet visningen åpner på en to-romsleilighet fra 2009 på Ensjø i Oslo. Verditaksten på 53.000 kroner per kvadratmeter ser ikke ut til å ha skremt unna potensielle kjøpere.

Den lille leiligheten fylles med mennesker som har kommet for å se. Mats Fossum (27) er en av dem. Han er førstegangskjøper, og han er ute etter en liten leilighet i Oslo eller Lillestrøm.

Mats Fossum, førstegangskjøper

Boligmarkedet er helt drøyt, synes førstegangskjøper Mats Fossum.

Foto: NRK

– Boligmarkedet er helt drøyt. Spesielt for meg som er alene, så er det helt håpløst å komme inn. Jeg må se det ann litt. Jeg kan ikke hoppe på det første og beste heller, sier han.

Høyere kvadratmeterpris

Nye tall som onsdag ble lagt fram av Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) onsdag, viser at kvadratmeterprisen hittil i år er 6,4 prosent høyere enn snittprisen for hele 2011.

Til tross for at sommerferien påvirker leiemarkedet i juli, steg boligprisene i Norge med 0,8 prosent fra juni til juli.

– Det er veldig tøft, man må jo bare gå på visninger og se om man finner noe som ikke går så alt for høyt over takst. Alt har jo en tendens til å gå 300 000 - 400 000 over takst, sier Fossum, som har vært på flere visninger.

«Living in a box»

Fossum har lett etter bolig i sommer, og forteller at det nesten ikke kom nye annonser i juli.

– Markedet var helt dødt. Men nå er det vel på vei opp igjen, sier han.

I juni i gikk det i gjennomsnitt 23 dager fra annonsering til salg, mens det i juli tok 33 dager. Aktiviteten på boligmarkedet var 40 prosent lavere i juli enn måneden før.

Mats Fossum har med seg pappa Dag Morten Fossum på visning i dag.

Dag Morten Fossum, boligtitter

Dag Morten Fossum er med sønnen for å se på bolig.

Foto: NRK

– Boligmarkedet er helt sykt. Jeg tror det vil fortsette oppover og oppover. Men dersom bobla sprekker, så må man jo bare regne med å tape noe. Jeg tror nok at det før eller siden vil sprekke. Det spørs hvor mye folk har i gjeld, sier Dag Morten Fossum.

Tror du mange risikerer å kjøpe noe som er alt for dyrt?

– Ja, det tror jeg definitivt. En leilighet som dette her, det er jo «living in a box». Vi snakker om en leilighet i et industriområde med en kvadratmeterpris på 53.000 kroner. Det er mye, sier han.

Høyere etterspørsel

Marius Holm, eiendomsmegler i OBOS Eiendomsmeglere Torshov

Marius Holm, eiendomsmegler i OBOS Eiendomsmeglere Torshov.

Foto: NRK

– Vi opplever et stort trykk på små sentrumsnære leiligheter som har god standard slik som denne. Så det er relativt tøft å komme seg inn på markedet for førstegangskjøpere, sier Marius Holm, eiendomsmegler i Obos eiendomsmeglere på Torshov.

Holm forteller at etterspørselen etter bolig har vært høyere i år enn forrige sommer, og at det i år har vært få boliger ute til salgs i juli.

Det er spesielt på visningene til de sentrumsnære boligene at visningene er fulle og prisene blir høyere.

– Det er litt sommerferie enda, men markedet er i ferd med å starte opp igjen. De leilighetene som har vært ute i sommer, har stort sett vært av litt mindre karakter. De blir revet unna til veldig gode priser, sier han.

Allerede før første visning er ferdig, har Holm fått inn to bud.

– Folk er veldig redde for videre prisoppgang, så de er veldig ivrige på å komme seg inn på markedet så fort de kan, sier han.

– Det er gode boliger å få kjøpt i østlige deler eller utenfor byen, men der er det lavere etterspørsel. Unge kjøpere vil bo bynært, der det er vanskelig å bygge nye boliger. Prisene presses opp, sier Holm.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger