– 8. mai er blitt pervertert

Historiker Lars Borgersrud betegner regjeringens omlegging av 8. mai-markeringen som en pervertering av dagen. Frigjøringsdagen er forvandlet til en veterandag.

Video Frigjøringsdagene etter 2. verdenskrig

Video: – 8. mai er blitt pervertert og er forvandlet til en veterandag.

Også motstandsfolk protesterer mot at militæroperasjonen i Afghanistan sammenlignes med kampen mot nazistenes okkupasjon under 2. verdenskrig.

Frigjøringsdagene 1945

Hvert år siden 1945 har Norge markert friheten, motstanden og ofrene fra 2. verdenskrig.

Foto: NRK
Jens Stoltenberg på 8. mai

I år ble dagen brukt til å hedre norske soldater i Afghanistan.

Foto: NRK

8. mai 1945: Okkupasjonen var over, Norge var fritt og siden den gang har vi markert friheten, freden, motstanden og ofrene hvert eneste år denne dagen. I 66 år har 8. mai hovedsaklig hatt et sivilt preg, på samme måte som 17. mai, uten store militærparader. Det har vært bevisst.

8. mai 2011: Fra i år var plutselig frigjøringsdagen preget av til et høyprofilert arrangement og heter Veterandagen. 8. mai brukes nå til å dekorere norske Afghanistan-soldater og dagen domineres av Forsvaret.

– Kunne valgt seg en annen dag

Det mener 88-årige Tronn Ødegaard er helt feil. 17 år gammel var han da tyskerne kom. Han var med i AUF, og siden i NKP og Milorg. Ødegaard forsto umiddelbart at nazismen måtte nedkjempes og han risikerte livet ved levere illegale aviser.

Tronn Ødegaard

Tronn Ødegaard mener regjeringen kunne valgt å hedre Afghanistan-veteranene en annen dag enn 8. mai.

Foto: NRK
Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg vil hedre norske soldater i Afghanistan.

Foto: NRK

Ødegaard er opprørt over at deler av hjemmefronten ignoreres 8. mai, og han frykter spesielt kommunistenes innsats blir helt glemt når Forsvaret overtar dagen.

– Når de skal hedre de som i deres øyne har utmerket seg nå, kunne valgt en annen dag enn 8. mai, sier Ødegaard.

Han sier det er delte meninger om det som foregår i Afghanistan, mens det bortsett fra hos nazistene var bred enighet om motstandskampen i Norge.

Fred, frihet og norske verdier

– Der er ulike situasjoner, men det har det felles at det handler om fred og frihet, og om det norske militæret som har gjort en innsats for landet vårt og de verdiene vi tror på, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) om fellesnevneren av kampen mot tyskernes okkupasjon av Norge og det norske soldater gjør i Afghanistan i dag.

Historiker og statsstipendiat Lars Borgersrud har skrevet mye om norsk militær- og krigshistorie. Han mener det er historieløst å omgjøre 8. mai til en militærdag og avviser at Afghanistan-soldatene kjemper for det samme som motstandsbevegelsen under 2. verdenskrig.

Lars Borgersrud

Å bruke 8. mai til å hedre Afghanistan-soldatene er å pervertere denne dagen, mener Lars Borgersrud.

Foto: NRK

– Jeg tror det har vært viktig for regjeringen å i år skulle markere en politisk støtte til regjeringens i Afghanistan. Dette har vært grunntanken bak denne omleggingen av dagen, sier Borgersrud.

Mot okkupasjon under krigen, i okkupasjonsmakt nå

Han tror motstandskjemperne selv ville ment at det er helt feil å gjøre om frigjøringsdagen slik den ble gjort i år.

– De kjempet mot en okkupasjon, og i Afghanistan er vi faktisk deltagere i en okkupasjon, sier Borgersrud.

For at ikke 8. mai og minnet om frigjøringen bare skal finnes i et arkiv, syns Stortinget og regjeringen det er viktig å gi dagen et nytt innhold. Men dagen vil ikke være død når de som har opplevd krigen dør, mener Borgersrud.

– Denne dagen er en symboldag for seieren i 2. verdenskrig. Og en slik viktig hendelse kan ikke forsvinne med at en tilfeldig regjering forsøker å pervertere innholdet i den dagen, mener Borgersrud.

Stortinget vedtok allerede i 1996 å omgjøre 8. mai til veterandag, men NRK kjenner til at det har vært diskusjon i Regjeringen om hvordan krigshistorien skal forstås og fortolkes i forbindelse med omleggingen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger