Hopp til innhold

85 personer smittet etter kondolansebesøk i Fredrikstad

85 personer er koronasmittet i forbindelse med kondolansebesøk etter et dødsfall i Fredrikstad. Over halvparten av ukens smittetilfeller kommer fra samme miljø.

Budu0JWFBco

I Fredrikstad er 85 personer bekreftet koronasmittet i forbindelse med minnestunder etter et dødsfall.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Dette dreier seg om arrangementer som har foregått i det somaliske miljøet i Fredrikstad.

70 av de 85 har testet positivt mellom mandag og torsdag. Torsdag kveld var det 126 smittetilfeller i Fredrikstad så langt denne uken.

– I forbindelse med et dødsfall har det vært flere minnestunder og kondolansebesøk i private hjem 1.–3. november. Noen fikk påvist smitte i forrige uke, og da startet vi med smittesporing. Nå ser vi smitte i flere ledd, noe som er grunnen til at antallet blir såpass høyt, sier kommuneoverlege Guro Steine Letting i Fredrikstad til NRK.

Det var Fredriksstad Blad som først meldte nyheten.

Tett samarbeid

Kommunen har ikke et nøyaktig antall over hvor mange som var til stede. Det har vært flere samlinger der folk har kommet og gått.

Kommuneoverlegen sier det dreier seg om et tilfelle av uflaks at det var flere smittede på samlingen.

– Vi arbeider tett med det somaliske miljøet i kommunen og har flere ansatte med somalisk bakgrunn i kommunen som hjelper oss med å spre informasjon, sier Steine Letting.

– Vi har utbrudd også blant etnisk norske grupper. Det minner oss om at viruset er smittsomt og kan dukke opp over alt, sier hun.

Bekymrer

34 prosent av registrerte koronasmittede er født utenfor Norge, inkludert arbeidsinnvandrere. Det bekymrer Folkehelseinstituttet.

– For hele pandemiperioden ser vi at av dem som har smitte, er det 34 prosent som er født utenfor Norge. Og for de siste fire ukene er dette tallet 39 prosent. Så tendensen er økende, sier Frode Forland, fagdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Disse tallene inkluderer arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa.

– Vi har sett at det er ulike befolkningsgrupper som har vært rammet i ulike deler av pandemien. Først somaliere, så folk fra Pakistan og nå i den siste tiden har vi sett at folk fra Polen og Serbia er høyt på smittestatistikken, sier han.

Helseminister Bent Høie er opptatt av å vise at det ikke hjelper å henge ut eller stigmatisere enkelte grupper.

– Det fører bare til at terskelen for å teste seg hos disse gruppene blir høyere, sier han.

Regjeringen jobber blant innvandrerne

På dagens pressekonferanse om hvordan koronasmitten utvikler seg i Norge svarte statsminister Erna Solberg litt om hvordan de jobber i innvandrermiljøene.

– Vi har jobbet med å hindre smittespredning i disse miljøene en stund. Vi lykkes med å få ned smitten hos somalierne, sa statsministeren.

– Vi lager også informasjonsvideoer sammen med innvandrerorganisasjoner for å nå ut med et tydelig og klart budskap. En del av de eldre innvandrerne er jo også særlig utsatt og dette tar vi tak i, sa Solberg.

KORRIGERING: I en tidligere versjon skrev NRK at smitten skjedde etter en begravelse. Det er ikke riktig. Smitten skjedde i forbindelse med en rekke, private kondolansebesøk etter et dødsfall.

AKTUELT NÅ