Hopp til innhold

Ny smitterekord med nesten 8000 smittet: – Egentlig er det lave tall

Det siste døgnet er det registrert 7921 koronasmittede i Norge. Det er det høyeste tallet hittil i pandemien. Også i flere byer er det satt ny smitterekord.

koronatest

NY TOPP: Koronatesting på St. Hanshaugen i Oslo. Aldri før har flere nordmenn fått påvist korona i løpet av et døgn.

Foto: Jil Yngland / NTB

7921 nye registrerte smittede siste døgn er 3219 flere enn samme dag i forrige uke, og 2688 flere enn forrige døgn.

Antall smittetilfeller er det høyeste som er registrert på et døgn hittil i pandemien. Den forrige smittetoppen var 14. desember, med 6003 smittede.

– Det er helt forventa. Jeg tror egentlig at det er lave tall, for det kan være veldig mye underrapportering. Jeg tror bølgen er større enn det vi ser konturen av nå, sier immunolog og professor i medisin, Anne Spurkland til NRK.

Opp mot 50 prosent mørketall

Espen Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet sier at smittetallet kan være langt høyere på grunn av mørketall.

Vi har nok betydelige mørketall i Norge. Det er vanskelig å estimere helt nøyaktig, men rundt 50 prosent tyder det på. Det ser ut til at mange har begynt å teste seg, men om det generelle tallet vil stige, så vil også mørketall stige, forteller Nakstad.

Smittretrenden i Norge er stigende, viser tall den siste uka.

Les også: Norge er eneste land i Europa med skjenkestopp

professor og immunolog Anne Spurkland

professor og immunolog Anne Spurkland sier tallene kan være lave foreløpig.

Foto: Heidi Klokk / NRK

– Må innstille oss på flere

Det er ventet en smitteøkning nå i januar, ikke minst fordi færre testet seg de to siste ukene i desember, og man nå er tilbake i hverdagen med mer testing.

– Det forteller meg at situasjonen i Norge er sammenlignbar med andre land hvor vi har sett en voldsom smittestigning. Vi må nok innstille oss på at flere kommer til å bli smittet de neste ukene, forteller immunolog Spurkland.

Flere land har satt ny smitterekord den siste tida. Blant annet i Danmark hvor 25.000 ble registrert smittet tirsdag.

Tidlig å se innleggelser

Tirsdag var 304 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 21 færre enn dagen før.

I Norge er omikron-varianten dominerende. Studier fra utlandet tyder på at det er eldre i større grad som blir lagt inn med denne varianten, ifølge Nakstad. Det kan være godt nytt for innleggelser i Norge.

– Veldig få eldre har blitt smittet av omikron så langt. Med denne varianten ser det ut til at antall innleggelser er én tredjedel sammenlignet med delta-varianten, forteller Nakstad.

– Men vi veit at antall smittede betyr mye for hvor mange som blir lagt inn. Med en smitteøkning vil medføre at flere innleggelser. Den kan bli en vanskelig periode i januar og kanskje starten av februar, sier han videre.

Pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Les også: Omikron og dårlig vær fører til flykaos

Smitterekord i byer

Flere steder i landet er det satt nye smitterekorder det siste døgnet. I Oslo er det registrert 1771 nye koronasmittede det siste døgnet.

Det er 785 flere enn samme dag forrige uke, og 738 flere enn mandag.

I Trondheim ble det også satt ny rekord med 254 nye koronasmittede personer det siste døgnet.

Også på Romerike er det satt ny smitterekord. I de tolv kommunene som omfatter Romerike er det påvist 663 nye smittetilfeller.

Aldri før har det blitt registrert så mange smittede på et døgn, viser en gjennomgang av gjort av Romerikes Blad.

Det siste døgnet er det registrert 7921 koronasmittede i Norge. Det er 3219 flere enn samme dag i forrige uke og 2688 flere enn forrige døgn.

Det siste døgnet er det registrert 7921 koronasmittede i Norge. Det er 3219 flere enn samme dag i forrige uke og 2688 flere enn forrige døgn.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Færre på sykehus

95 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 68 respiratorbehandling. Det er 13 færre på intensiv og seks færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

I alt har 412.472 personer nå testet positivt for korona i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

Til sammen er 1307 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall.

AKTUELT NÅ