Hopp til innhold

Terrordømt 25-åring skal vitne i farens terrorsak: – Vil vise hvorfor politiet tar feil

Forsvarer håper forklaringen til den terrortiltalte norskpakistanerens sønn skal renvaske faren (46) for anklager om deltagelse i Den islamske staten. Neste uke starter rettssaken i Oslo tingrett.

Terrordømt sønn med pistoler

Den norsk-pakistanske familiefarens 25 år gamle sønn er tidligere dømt for å ha planlagt terrorhandlinger i Syria. Nå skal han vitne i farens straffesak.

Foto: PST

Onsdag må en 23-åring med tsjetsjensk bakgrunn og en 46 år gammel norskpakistaner møte i tingretten, tiltalt for terrorforbund og deltagelse i terrororganisasjonen Den islamske staten (IS).

Frederik G. Ranke

Statsadvokat Frederik G. Ranke ved Oslo statsadvokatembeter.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Påtalemyndigheten mener de mennene reiste til Syria i august 2014, og at de der skal ha deltatt i IS' opplæringsprogram. De to innrømmer å ha vært i Syria, men nekter straffskyld etter tiltalen.

– De erkjenner at de var på et sted der de ble gitt undervisning i sharia (tradisjonell islamsk lov, journ.anm.), og det også ble også ble gitt fysisk trening. Det er snakk om opplæring og demontering av kalasjnikov, men de har ikke erkjent våpentrening som sådan, sier statsadvokat Frederik G. Ranke til NRK.

Terrordømt sønn

Nils Christian Nordhus

Advokat Nils Christian Nordhus representerer den 46 år gamle norskpakistaneren. 46-åringen erkjenner å ha vært i Syria, men hevder han var tilknyttet grupper som ikke driver med terror.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Den 25 år gamle sønnen til den eldste av de to tiltalte ble i juli i fjor dømt etter straffelovens § 147 a, for å ha planlagt terrorhandlinger i Syria. 25-åringen fra Fredrikstad kom tilbake til Norge med en skuddskade i beinet februar 2014, og ble pågrepet av PST da han landet på Oslo Lufthavn.

Faren, som nå er tiltalt etter samme paragraf som sønnen, reiste i den forbindelse til Tyrkia, for å hjelpe sønnen hjem til Norge.

Påtalemyndigheten mener denne turen var en medvirkende faktor i 46-åringens radikaliseringsprosess, og en av grunnene til at han noen måneder senere reiste til Syria for å slutte seg til Den islamske staten.

Advokat Nils Christian Nordhus, som representerer 46-åringen, mener påtalemyndighetens vurdering av hendelsesforløpet er feil.

– Han er erkjenner å ha reist til Syria i 2014, med det for øyet å slutte seg til andre deler av motstandsbevegelsen, for å hjelpe sivilbefolkningen mot de massive og veldokumenterte overgrep som skjedde i regi av Assad-regimet, sier Nordhus.

– Påtalemyndigheten mener min klient har inngått forbund for å begå en terrorhandling som skulle spre frykt i sivilbefolkningen. Det er det ikke bevis eller grunnlag for, og for min klient er det utenkelig å foreta handlinger som rammet en sivilbefolkning i stor nød.

Assad

Bashar al-Assad har vært Syrias president siden 2000. Assads styrker er anklaget for omfattende overgrep mot sivilbefolkningen i Syria.

Foto: HO / Afp

Innkaller sønnen som vitne

Nordhus sier derimot at hans klient skal ha blitt svært opprørt da han fikk vite at sønnen hadde reist til Syria for å slutte seg til IS. Han mener dette dokumenteres av dialog faren hadde med personer som skal ha vært involvert i sønnens Syria-tur.

– I den forbindelse tar han helt ettertrykkelig avstand fra enhver form for terrorvirksomhet. Innholdet i den dialogen er overhodet ikke forenlig med det som legges til grunn i tiltalen.

Tiltalte poserte med våpen

Den tiltalte 46-åringens 25 år gamle sønn ble i fjor dømt for å ha deltatt i terrororganisasjon IS. Sønnen mente dommen var feil, men valgte å trekke sin anke fordi han ikke trodde han kom til å få en rettferdig behandling i lagmannsretten.

Foto: PST

Den tiltalte 46-åringen, som tidligere er dømt for medvirkning til drap, vitnet selv straffesaken mot sønnen i 2015. Nå er sirkelen sluttet, ettersom Nordhus har bedt om at sønnen skal vitne i saken mot faren.

– Sønnen kan ha relevante opplysninger om hvorfor faren dro til Syria i 2014. Vi tror også han kan belyse for retten hvorfor aktoratets anklager om at han har blitt radikalisert ikke medfører riktighet, sier Nordhus.

25-åringen fra Fredrikstad har inntil nylig ikke ønsket å forklare seg om etterforskningen mot faren for politiet. Ifølge statsadvokat Ranke tok han imidlertid kontakt med PST for en tid siden, og ba om å avgi en forklaring.

– Hvorfor kalte ikke påtalemyndigheten selv inn sønnen som vitne?

– Vi mener det er greit at han kommer å forklare seg, men at han ikke er et nødvendig vitne for å opplyse saken. Men vi har full forståelse for at forsvarer ønsker at han avgir forklaring i retten, sier Ranke.

Edelbijev med kamerater i Syria

Norsktsjetsjenske Abu Edelbijev (t.h.) sammen med to menn som trolig er fra Tsjetsjenia. Bildet er tatt i Syria, der Edelbijev senere skal ha omkommet i et bombeangrep.

Foto: Skjermdump / Facebook

Kontakt med død Syria-farer

Påtalemyndigheten kommer også til å bruke tid på å belyse etterforskningen av Abu Aluevitsj Edelbijev, som ble drept i et bombeangrep i Syria i desember 2014. Dette på grunn av kontakten den 23 år gamle mannen med tsjetsjensk bakgrunn hadde med Edelbijev, samt flere andre profilerte islamister før avreise til Syria.

– Saken mot Edelbijev er interessant fordi vi mener å kunne føre bevis for at tiltalte nummer én hadde som mål å slutte seg til den gruppen i ISIL som Edelbijev var en del av. Han (Edelbijev, journ.anm.) var i kontakt med tiltalte nummer én, og han var i kontakt med andre om at disse skulle ned, sier Ranke.

holden

Advokat Svein Holden representerer 23-åringen med tsjetsjensk bakgrunn. Hans klient innrømmer å ha vært i Syria.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

NRK har tidligere fortalt at Edelbijev hadde tett kontakt med 25-åringen fra Fredrikstad, altså sønnen til 46-åringen som nå må møte i retten. 25-åringen og Edelbijev kjørte i en varebil gjennom Europa til Syria høsten 2013.

Senere ble Edelbijev drept i et bombeangrep. 25-åringen slapp unna med en skuddskade og åtte år i fengsel.

Det er tidlige kjent at 25-åringen også hadde en omfattende kontakt med Ubaydullah Hussain før avreise, noe den nå terrortiltalte faren skal ha reagert kraftig på. Ubaydullah Hussain nekter på sin side alle anklager om terrorrekruttering.

– Venner fra samme by

Advokat Svein Holden representerer den yngste av de to mennene som neste uke må møte i Oslo tingrett, 23-åringen med tsjetsjensk bakgrunn. Holden sier til NRK at hans klient er opptatt av minst mulig oppmerksomhet rundt saken, og at han på det nåværende tidspunkt ikke vil gå i detalj på hvordan 23-åringen stiller seg til terroranklagene.

Ubaydullah Hussain på vei inn i retten

Ubaydullah Hussain på vei inn for å vitne i rettssaken mot 25-åringen i juni i fjor.

Foto: Paal Wergeland / NRK

At den 23 år gamle mannen hadde kontakt med avdøde Edelbijev, som i likhet med hans klient er fra Fredrikstad i Østfold, legger Holden ikke skjul på.

– De var venner og kommer fra samme by i Norge. De kjente hverandre derfra, men utover det ønsker jeg ikke å kommentere forhold som gjelder tiltalen nærmere før vi er i retten.

Frykter urettferdig behandling

Sønnen til 46-åringen ble i fjor dømt til åtte års fengsel i Oslo tingrett. Hans forsvarer Thomas Randby sier til NRK at 25-åringen har påbegynt soning, og at han derfor ikke har hatt noe særlig kontakt med ham den siste tiden.

Dommen er rettskraftig, fordi 25-åringen trakk sin anke, til tross for at han mente dommen var feil. 25-åringens sa da, via forsvarer Randby, at han ikke trodde han ville få en rettferdig behandling i lagmannsretten, og viste blant annet til terrorangrepet i Paris og det fokuset som har vært på personer som – riktig eller uriktig – kan knyttes til IS.

Advokat Nordhus frykter at det samme kan være tilfelle for den 46 år gamle faren.

– Det aktoratet gjør, er å skjære alle som har reist til Syria over én kam. Det er det ikke grunnlag for. Vi håper på det beste, men frykter at han ikke får en rettferdig behandling av rettsapparatet. Det også fordi den tiden vi lever i er helt spesiell, der vi med rette har en sterk frykt for IS, som min klient også tar avstand fra, sier advokaten.

IS-styrker i Ramadi

Terrorgruppa Den islamske staten har fått massiv omtale de siste årene. Her er IS-styrker i den irakiske byen Ramadi.

Foto: - / Afp

AKTUELT NÅ