Terrortiltalt 23-åring sendte våpenbilder fra Syria

OSLO TINGRETT (NRK): 23-åringen som er tiltalt for å ha vært en del av terrorgruppa Den islamske staten hadde flere bilder av bomber på minnekortet sitt, men hevder de ikke var hans egne. Aktor tror 23-åringen fortsatt var en del av terrorgruppa da han ble pågrepet.

Terrortiltalt 23-åring sendte bilde av våpen

Den terrortiltalte 23-åringen sendte dette bildet fra sin WhatsApp-konto ved flere anledninger, men hevder våpenet tilhørte noen andre.

Foto: Privat / Politiet

23-åringen med tsjetsjensk bakgrunn og en 46 år gammel norskpakistaner er tiltalt for å ha inngått terrorforbund og deltagelse i Den islamske staten (IS) i Syria. De to mennene reiste til Syria i august 2014, og skal ifølge påtalemyndigheten ha deltatt i IS' opplæringsprogram.

23-åringen erkjenner straffskyld for deltakelse i IS i Syria, men nekter straffskyld for tiltalepunktet om terrorforbund. I retten tirsdag spurte påtalemyndigheten om flere bilder som blue funnet på 23-åringens minnekort da han returnerte til Norge.

Et av bildene viser et maskingevær, liggende ved et par føtter. 23-åringen innrømmer at bildet er tatt med hans mobiltelefon, men mener våpenet tilhører noen andre.

– Det var slik at folk lånte mobilene til hverandre hele tiden.

– Men hvorfor har du sendt bildet til andre ved flere anledninger, om det ikke er ditt?, spør politiadvokat Per Niklas Hafsmoe.

– Våpen var vanlig. Man sender det bare for å vise det fram, sier 23-åringen.

Bilde av sprengladning

Politiet fant flere bilder av sprengladninger på minnekortet til 23-åringen.

Foto: Politiet/privat / NRK

Bilder av bomber

På minnekortet ble det også funnet flere bilder av sprengladninger. 23-åringen forklarer at disse er tatt ved et sykehus i den IS-kontrollerte byen Manbij, der han en periode var stasjonert i januar 2015.

– Det er en bombe. Det er ikke min, men det er jeg som holder den.

– Hvorfor tok du bilde av den?, spør Hafsmoe.

– Det var første gang jeg så noe slikt. Jeg husker ikke når jeg tok det bildet, men jeg tror det var i januar 2015, sier mannen, uten å gi noen nærmere forklaring på hvorfor han holder sprengladningen.

23-åringen innrømmer å ha vært den del av terrorgruppa Den islamske staten, men hevdet i retten i går at han i utgangspunktet dro til Syria for å hjelpe lokalbefolkningen. Etter å ha ankommet Syra tok han likevel kallenavnet «Guds kriger».

Svein Holden

NEKTER TERRORFORBUND: Advokat Svein Holden forsvarer den terrortiltalte 23-åringen som erkjenner IS-deltakelse, men nekter for terrorforbund.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Vil ikke svare om «kalifatet»

I retten tirsdag forklarte 23-åringen at han i perioder bar våpen, men at han også utførte vaktoppdrag uten å være bevæpnet.

– Å stå vakt er noe man gjør overalt. Man står ikke ved våpen. Man er våken og ser, og varsler lederne om det skjer noe galt. Da skulle jeg vekke alle.

Til tross for at 23-åringen har forklart seg i detalj om oppholdet i Syria over to dager, er det flere spørsmål han ikke ønsker å svare på for åpen rett. Dette gjelder blant annet hans syn på Den islamske staten og «kalifatet» (betegnelsen på landområdene kontrollert av Den islamske staten, journ.anm.) i dag.

– Jeg kan ikke svare på det, mens journalister sitter bak meg og skriver alt jeg sier, som innrømmer at han visste at IS var en terrororganisasjon før han reiste ned til Syria.

Påtalemyndigheten mener imidlertid at 23-åringen fortsatt var en del av IS da han ble pågrepet i juni 2015, og at dette er noe av grunnen til at han ikke vil

Påtalemyndigheten har også reagert på at 23-åringen har hatt kontakt med IS-medlemmer etter at han kom tilbake til Norge. 23-åringen hevder selv dette ble gjort for å «opprettholde fasaden».

Påtalemyndigheten mener derimot 23-åringen hadde planer om å dra tilbake til Syria å slutte seg til terrororganisasjonen på nytt, og at han fortsatt var en del av IS da han ble pågrepet i juni i for.

– Vi legger til grunn at han fremdeles var i IS da han ble pågrepet, sier Ranke til NTB.

Sprengladning i Syria
Foto: Politiet/privat / NRK

SISTE NYTT

Siste meldinger