Hopp til innhold

387 kreftpasienter har bedt ham om hjelp

Selskapet OncoloMed har så langt sendt 40 kreftpasienter ut av Norge for behandling i år. – Det hadde vært mye bedre om pasientene slapp å reise, sier lederen for selskapet.

Torkel Oftedal

TILBYR HJELP: Torkel Oftedal driver selskapet OncoloMed som hjelper kreftpasienter som vil få en ny vurdering fra utlandet. Han er tydelig på at det ikke alltid er løsningen å dra ut, men av og til kan det være til hjelp.

Foto: Erik Waage / NRK

Stadig flere norske kreftpasienter reiser ut av landet for behandling. En av dem er Geir Henden som dro til en klinikk i Tyskland da han fikk beskjed om at det ikke var mer å gjøre for ham her hjemme.

Henden fikk hjelp av selskapet OncoloMed da han skulle finne alternativ behandling. Torkel Oftedal fra Stavanger driver selskapet som tar imot henvendelser fra kreftpasienter som ønsker en ny vurdering, og en sjekk av hvilke muligheter som finnes i utlandet.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Henvendelser til OncoloMed» i nytt vindu

Flere vil dra ut

Oftedal forteller at flere og flere ønsker en ny vurdering, og så langt i år har han fått rundt 200 henvendelser. 40 pasienter har blitt sendt ut av landet, og 33 av disse til samme sykehus som Henden i Tyskland.

– De aksepterer ikke dødsdommen de har fått på sykehus i Norge. Selvfølgelig er det ikke alle som blir friske etter kreftbehandling i utlandet, men veldig mange lever lenger, sier Oftedal.

Syv av de 40 pasientene som er sendt ut i år, har ikke overlevd behandlingen. Oftedal presiserer at kreft er vanskelig, særlig når man har vært syk en stund, og det er spredning.

Virker ikke alltid

Ole Alexander Opdalshei

KAN FUNGERE: Nestleder i Kreftforeningen Ole Alexander Opdalshei mener man hører flere solskinnshistorier fra utlandet, enn historier om der det ikke går bra.

Foto: Marianne Otterdahl-Jensen / Kreftforeningen

Også Kreftforeningen har inntrykk av at det er flere som ønsker å dra ut av landet, når de føler de ikke kan få mer hjelp i Norge. Men pasientene må være klar over at det er ikke alltid blir redningen.

– Man hører ikke så mye i mediene om historiene hvor det ikke går bra. Noe av det som tilbys er bra, mens andre behandlinger ikke har like god effekt, sier nestleder Ole Alexander Opdalshei.

Helsedirektoratet understreker at det skal grundige faglige vurderinger til for at nye behandlingsmetoder blir godkjent i Norge.

– På generelt grunnlag er det faglige vurderinger som ligger til grunn for ikke å tilby spesifikke behandlingsalternativer i Norge. Årsakene er som oftest at behandlingen anses som utprøvende eller har manglende dokumentert effekt, sier prosjektdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet.

Stort inngrep i lommeboka

Prisen for behandling i utlandet er ofte svært høy. Flere av pasientene OncoloMed har sendt ut av landet, har betalt opp mot én million kroner av egen lomme.

Langt fra alle får refundert summene av HELFO, ettersom ordningen ikke dekker «eksperimentell behandling».

Oftedal kjemper for at en del av behandlingstypene også skal bli tilgjengelig i Norge, slik at ikke personlig økonomi skal styre hvem som får behandling.

Også Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen er enig i at behandling som har vist seg å gi dokumentert effekt, bør bli en del av det norske tilbudet.

– Enten bør man få det i Norge, ellers så kan man få refundert beløpene etter behandling ute, sier han.

AKTUELT NÅ