Hopp til innhold

26 psykologer risikerte å miste jobben – nå snur direktoratet

Helsedirektoratet sier de vil jobbe hardt for at psykologistudentene fra ELTE-universitetet i Budapest likevel skal få jobbe i Norge.

Anne Farseth

Psykologiutdanningen fra ELTE blir ikke godkjent, men direktoratet vil se på løsninger for at norske studenter fra universitetet skal kunne få autorisasjon.

Foto: NRK

Minst 26 psykologer som har lisens eller autorisasjon til å jobbe i Norge, sto i fare for å miste jobben da Helsedirektoratet trakk tilbake godkjenningen av utdanningen ved det ungarske universitetet.

Etter at NRK omtalte saken har imidlertid Helsedirektoratet snudd.

– De studentene som har fått lisens, vil beholde lisensen sin. Den vil vi ikke trekke tilbake, sier avdelingsdirektør Anne Farseth i Helsedirektoratet til NRK.

Ser på løsninger

Med dagens regelverk vil verken de ferdig utdannede psykologene som har praksisplass med lisens, eller de nesten 200 norske psykologistudentene som går på ELTE-universitetet i dag kunne få autorisasjon til å praktisere i Norge.

– Vi ønsker å bruke denne kompetansen. Vi jobber for å finne løsninger for å fylle på kompetansen der det er mangler, slik at de kan oppnå autorisasjon, sier Farseth.

Utdanningen ved Ungarns eldste og største universitet, Eötvös Loránd University (ELTE), har ikke endret seg. Men Helsedirektoratet fikk nylig beskjed om at psykologiutdanningen ikke fører til autorisasjon i Ungarn. Derfor mener de den ikke kan føre til autorisasjon i Norge heller.

Vil ikke anbefale

Farseth sier hun ikke har grunn til å tro at de ferdig utdannede psykologene fra ELTE som nå er i jobb, ikke har god nok kompetanse.

– De som jobber på lisens, jobber under veiledning, sier hun.

Hun vil likevel ikke råde nye psykologistudenter til å starte på en utdanning som har mistet godkjenningen i Norge.

– Vårt råd til alle som velger en studieretning for å få norsk autorisasjon, er å sikre seg at studiet er innrettet slik at de får en tilsvarende utdanning som den norske, sier hun.

Helsedirektoratet går også gjennom psykologiutdanningen i andre europeiske land. Blant annet har direktoratet undersøkt utdanningstilbudet i Danmark, og konkludert at praksisen ikke skal endres for studenter der.

AKTUELT NÅ