NRK Meny
Normal

Lillesand-kvinnen frifunnet i Bolivia-saken

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK.no). Den 22 år gamle Lillesand-kvinnen som sto tiltalt for å ha forsøkt eller medvirket til å innføre kokain fra Bolivia til Norge for fire år siden ble frikjent i ankesaken i lagmannsretten i dag.

Lillesand-kvinnen og moren

Lillesand-kvinnen (til venstre) ga en venninne en stor klem etter at hun var frifunnet i den såkalte Bolivia-saken. I bakgrunnen forteller moren hennes om frifinnelsen på mobiltelefon.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Carl Bore

Advokat Carl Bore smilte bredt etter at Lillesand-kvinnen var frikjent

Foto: Hans Erik Weiby / NRK
Petter Mandt

Aktor Petter Mandt i retten.

Foto: Hans-Erik Weiby / NRK

I dag kom juryen i Borgarting lagmannsrett med kjennelsen i den såkalte Bolivia-saken og retten frikjente 22-åringen.

Dermed kom lagmannsretten til samme konklusjon som Oslo tingrett i fjor høst.

– Det er enormt gledelig at rettferdigheten har seiret, sier Lillesand-kvinnens advokat Carl Bore til NRK.no, mens klienten hans smilte og lo om hverandre.

22-åringen klemte advokaten, samt moren og noen venner som var til stede i retten.

– Hun har Norges bredeste smil nå, sa Bore etter at juryformannen hadde lest opp frikjennelsen.

– Tungt å slåss

Etter frifinnelsen går advokat Bore hardt ut mot påtalemyndigheten.

– Det har vært tungt å slåss uten tillit fra myndighetene. Min klient ble åpenbart lurt, men vi har måttet gjøre alt arbeidet, sier Carl Bore til NRK.

Aktor Petter Mandt har ført saken mot Lillesand-kvinnen både i Oslo tingrett og i lagmannsretten, og tapt begge ganger.

– Vi legger rettens kjennelse til grunn for vårt videre arbeid og tar den til etterretning, sa Mandt til NRK.no etter at frifinnelsen var klar.

– Trodde hun skulle til Spania

Den 22 år gamle Lillesand-kvinnen sto tiltalt for å ha forsøkt eller medvirket til å innføre kokain fra Bolivia til Norge for fire år siden, men nektet straffskyld da ankesaken startet for én måned siden.

Hun ble sammen med Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriques arrestert på flyplassen i Cochabamba i Bolivia 19. mai 2008, etter at det ble funnet det som ble oppgitt å være 22, 4 kilo kokain i flere bager i bagasjen til de tre kvinnene.

Denne mengden har senere blitt nedjustert.

Lillesand-kvinnen hele tiden hevdet at hun trodde at hun og Stina Brendemo Hagen skulle på kjærestetur til Spania – og at det kom som et sjokk på henne at de ble lurt til å dra til Bolivia sammen med Madeleine Rodriguez.

Stridsspørsmålet i ankesaken var hvorvidt hun visste at det var narkotika i bagene, noe 22-åringen hele tiden har benektet.

Lillesand-kvinnen klarte å rømme fra Bolivia før saken mot henne og de to andre norske kvinnene kom opp for retten der i 2010.

De to andre venninnene ble dømt til ti år og åtte måneders fengsel, men Hagen rømte i fjor, og befinner seg nå i Norge.

I ankesaken vitnet Stina Brendemo Hagen mot sin tidligere kjæreste og sa at det ikke var noen tvil om at reisen i 2008 skulle gå til Bolivia. Hun hevdet det også var noe Lillesand-kvinnen var klar over.

Carl Bore sier til NRK at de i retten har bevist at det er hevdet over rimelig tvil at Lillesand-kvinnen ble lurt med til Bolivia på falske premisser.

– Og nå er hun frifunnet to ganger. Hun er et offer som har mistet fire år av sitt liv, sier Bore.

Carl Bore

Forsvarer Carl Bore viser frem en arbeidsshorts som var i bagasjen til Lillesand-kvinnen. Dette mener han er med på å styrke forklaringen om at hans klient trodde hun skulle til Spania og jobbe. Ikke til Bolivia på jentetur.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Fire andre tiltalte

Lagmannsretten kom også med domskjennelse mot fire andre personer som ble dømt i smuglersaken.

Juryen i lagmannsretten svarer bare på spørsmål om tiltalte av skyldig. Retten skal nå ta stilling til straffeutmålingen.

  • En 26 år gammel mann, som i tingretten ble dømt til fem års fengsel, er den antatte hovedmannen i saken, og anket kun over straffutmålingen. Han ble dømt etter den såkalte mafiaparagrafen, som betyr at han regnes som en del av en organisert kriminell gruppe
  • En 23 år gammel kvinnelig skuespiller, som ble dømt til fem år og seks måneder i fengsel i tingretten, ble funnet skyldig også i lagretten.
  • En 22 år gammel mann, som ble dømt til seks år og seks måneder i tingretten, ble funnet skyldig også i lagmannsretten.
  • En 25 år gammel mann som be dømt til fem år og seks måneders fengsel i tingretten, ble frifunnet for medvirkning til kokainsmugling. Han anket ikke over den delen av dommen som gjaldt heleri og hvitvasking av flere hundre tusen kroner, og får dermed også en straff.

Artikkelen fortsetter under bildet ...

Stina Brendemo Hagen

VITNET MOT EKSEN: Lillesand-kvinnens tidligere kjæreste, Stina Brendemo Hagen, vitnet i ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

Foto: Oddvin Aune, NRK

Det var kalt inn totalt 63 vitner i saken, flere av dem nye. Mange av disse er vitner med base i Bolivia, deriblant en rekke bolivianske advokater og andre med kjennskap til saken derfra.

I Bolivia sitter også to andre sentrale personer i saken fengslet, Alex Ramiro Pereira Blacutt og Augusto Cesar Toro Blacutt dømt til fengsel i 13 år og fire måneder.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger