Hopp til innhold

2016 forlenges med ett sekund

Året i år blir ett sekund lengre enn vanlige år for at tida og sola ikke skal bli ute av takt.

Soloppgang i Østerrike

Soloppgangen kan bli forskjøvet med en halvtime i år 2700 hvis ikke vi legger inn skuddsekund med jevne mellomrom. Tida og sola vil komme i utakt. Denne soloppgangen er fra Østerrike.

Foto: DOMINIC EBENBICHLER / Reuters

Sjefene for tida vår holder til på International Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS). De annonserte i går at året i år blir ett sekund lengre enn vanlige år.

Skuddsekundet legges til rett før årsskiftet, så da blir klokka 23:59:60 før 2017 tar til, skriver New Scientist.

– Det vil lenge være helt umerkelig for folk, men om vi ikke justerer, vil sola etter hvert ikke stå i sin vante posisjon på himmelen lenger, sier sjefingeniør Harald Hauglin til NRK. Han er ansvarlig for tid og frekvens i Justervesenet.

Ujevn jordrotasjon

Det er data fra flere atomur rundt om i verden som angir UTC, også kalt universell tid. Denne tida er så presis at den er mer nøyaktig enn jorda selv.

Harald Hauglin

Harald Hauglin i Justervesenet

Foto: Justervesenet

– Jorda roterer litt for sakte, et millisekund for kort hvert døgn, sier Hauglin.

Rotasjonen er også ujevn på grunn av blant annet gravitasjon fra sola og månen og bevegelser i jordas kjerne.

Så når jordas rotasjon er mer enn 0,9 sekund ute av takt, legges det til et skuddsekund. Sist dette skjedde var i juni i fjor.

Kan skape trøbbel

Folk flest merker ikke noe til det ekstra sekundet, men det kan skape trøbbel for datasystemer.

I 2012 fikk flere nettsteder problemer da det ble lagt til ett sekund, deriblant Mozilla, LinkedIn og Yelp. Det får også konsekvenser for børsene som er åpne når et ekstra sekund legges til.

På grunn av problemene med skuddsekundet er ordningen omstridt. Flere ønsker å avvikle den, og tidssjef Hauglin er blant dem.

– Jeg mener vi kan droppe skuddsekundet, selv om det betyr at vi skyver problemet foran oss. Om noen hundreårs tid vil de kanskje trenge en skuddårstime, sier han.

Atomklokker på tidslaboratoriet på Kjeller

Atomur, som disse på tidslaboratoriet på Kjeller, er mer presise enn jorda selv. Derfor trengs det med jevne mellomrom skuddsekund.

Foto: Justervesenet

En halvtime feil i 2700

For hvis vi unnlot å legge inn ekstra sekunder med jevne mellomrom, ville vi i år 2100 være 2–3 minutter ute av sync med sola, mens dette ville ha økt til en halvtime når vi når år 2700.

Foreløpig har ikke ITU, den internasjonale telemyndigheten, blitt enige om å avvikle ordningen, og historiens 26. skuddsekund kommer altså rett før 2017 begynner.

Dermed blir 2016 ett døgn og ett sekund lengre enn et standardår. For i år er det nemlig både skuddår og skuddsekund.

AKTUELT NÅ