18 fanger døde i flere fengselsopprør i Brasil

Minst 18 innsatte døde i sammenstøt i to forskjellige fengsler i Amazonas i Brasil. Minst 35 fanger er på rømmen under en brann i et tredje fengselsopprør utenfor São Paulo.

Fengsel i Boa Vista, Brasil

OPPRØR: Politiets spesialstyrker sjekker innsatte etter søndagens fengselsopptøyer i Boa Vista i delstaten Roraima i Brasil.

Foto: STRINGER / Reuters

Ti fanger døde i opprøret i Roraima søndag, mens åtte ble drept i et lignende opprør 1300 kilometer unna, i Rondonia, mandag.

Brasilianske myndigheter etterforsker om fengselsopprørene i jungelstatene Rondonia og Roraima, nordvest i Brasil de siste dagene kan henge sammen.

– Ledelsen i alle landets fengsler var klar over at noe var i ferd med å skje, men det var uventet at opptøyene brøt ut på en dag da fangene hadde besøk, sier Uziel Castro, talsperson for myndighetene i delstaten Roraima mandag.

Besøkende tatt som gisler

Minst 50 personer skal ha vært på besøk i fengselet da opprøret brøt ut. Disse ble tatt som gisler, men ble senere løslatt uten skader.

Castro forteller at tre av fangene ble halshugget og minst sju av likene ble stablet opp og brent etter søndagens slagsmål i fengselet Monte Cristo. Det har så langt vært vanskelig å identifisere de døde, ifølge nyhetsbyrået AP.

Motivet for fengselsopprørene er uklart, men rivaliserende gjenger skal ha barket sammen. En anonym politimann sier til nyhetsbyrået AP at det er bevis for at «den største kriminelle organisasjonen i São Paulo», Primeiro Comando da Capital, står bak opptøyene i Rondonia.

Opptøyer i fengsel i Brasil

Opprørspoliti sikrer utsiden av fengselet i Boa Vista.

Foto: STRINGER / Reuters

Mektig organisasjon

Primeiro Comando da Capital, eller Første hovedstadskommando, er en multikriminell fengselsorganisasjon grunnlagt på starten av 90-tallet i São Paulo-området. Gruppen er særlig mektig i brasilianske fengsler, men har også utvidet sitt territorium til å omfatte Bolivia og Paraguay.

Det antas at organisasjonen har over 100 000 medlemmer.

I tillegg til opprørene i Roraima og Rondonia, brøt det også ut brann og opprør i en psykiatrisk anstalt i São Paulo-forstaden Franco da Rocha. Fengselsmyndighetene i São Paulo opplyser at de har kontroll på 18 av de 55 innsatte som rømte.

Resten av fangene er fortsatt på frifot, skriver nyhetsbyrået AP tirsdag morgen.

Fengsel i Boa Vista, Brasil

Flere besøkende skal ha blitt som gisler i fengselet i Roraima.

Foto: STRINGER / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger