Hopp til innhold

100 tips om mulige syriske krigsforbrytere i Norge

Kripos har fått 100 meldinger om mistanker om krigsforbrytere som skjuler seg blant strømmen av flyktninger som er kommet til Norge i høst. De fleste er fra Syria. Kripos er nå i gang med å undersøke 20 av disse sakene.

"Amir" er redd det er kommet syriske krigsforbrytere til Norge

'Amir' er redd det allerede er kommet mange syriske krigsforbrytere til Norge.

Foto: Tormod Strand / NRK


"Amir" kom som syrisk flyktning til Norge for sju uker siden, nå er han her på Hvalsmoen transittmottak på Ringerike. Norge skulle være en trygg havn. Men det tok ikke lang tid før han hørte ryktene på sosiale medier- krigsforbrytere fra Syria skjuler seg i flyktningestrømmen- kanskje også i Norge.

– Det er mange som er redde, det er mange som advarer på sosiale medier mot konkrete personer som er krigsforbrytere blant syrere. "Han har vært i IS, han var Assads mann. Han drepte barn, han drepte kvinner, han er kriminell". Dette står det mye om i sosiale medier nå, forteller han til NRK.

Vi kaller han Amir, han vil ikke bruke sitt navn og ansikt, av frykt for å bli gjenkjent av mulige krigsforbrytere som er her i Norge.

Sigurd Andreas Moe i Kripos viser på kart hvor de ulike fraksjonene i Syria har kontroll.

Sigurd Andreas Moe i Kripos viser på kart hvor de ulike fraksjonene i Syria har kontroll.

Foto: Tormod Strand / NRK

Hindre at Norge blir frihavn for syriske krigsforbrytere

Norsk politis spesialenhet som etterforsker internasjonale forbrytelser, setter nå alle sine ressurser inn på et prosjekt: Å hindre at norge blir en frihavn for krigsforbrytere fra Syria.

– Kripos gjennomgår for tiden 100 tips og meldinger. Utifra disse tipsene så har vi identifisert mellom 15 og 20 objekter som vi vil se nærmere på for å vurdere om vi skal igangsette etterforskning ,sier Sigurd Andreas Moe, leder på seksjonen for internasjonale forbrytelser hos Kripos.

På nyåret skal Kripos starte arbeidet i felt: de skal ut på asylmottak, for å avhøre vitner.

Redd for at krigsforbrytere kan ødelegge Norge

På sin smartphone leter Amir fram facebook sider der påstander florerer: om krigsforbrytere som nå er flyktninger i Europa.

– Jeg er redd for at disse krigsforbryterne kommer hit til landet og ødelegger Norge også, jeg er spesielt redd for IS og Assads soldater, sier Amir.

ISIL Syria

IS krigere paraderer i Syria.

Foto: Ap

Det er rapportert om krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i massivt omfang, fra krigen i Syria. Både fra Assads soldater, og fra jihadist- grupper.

*Det er rapporter om summariske henrettelser.
*Det er tatt sivile som gisler.
*Det er systematisk bruk av tortur.
*Og det er rapporter om omfattende voldtekt, og kvinner som er påført tvungne graviditeter.

Alt dette- og mye mer- skal nå etterforskes i Norge. Noen av sakene som nå undersøkersmewene tipsene kommer fra asylsøkernes egne mobiltelefoner.

Kripos har fått tips om personer tilknyttet IS, som er her i Norge nå som asylsøkere og mulige krigsforbrytere. Også personer som kan ha utført krigsforbryteleer for Assad, skal ifølge tips være her i landet.

AKTUELT NÅ