Hopp til innhold

10 millioner ubrukte mobiler

I norske hjem kan det være godt over 10 millioner fullt brukbare gamle mobiltelefoner stuet vekk i skuffer og skap.

mobiltelefon

De fleste i familien bruker mobil.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Det viser beregninger telebransje-nettstedet teleavisen.no har gjort.

I Sverige er det i disse dager satt i gang en innsamling av gamle mobiltelefoner.

En undersøkelse Telia har gjort, viser at det finnes mer enn 15 millioner mobiltelefoner som ligger ubrukt rundt i de svenske hjem.

Journalist Bjørn Veseth i teleavisen.no sier berget av gamle mobiltelefoner er forholdsvis større i Norge enn i Sverige.

- For her bytter vi ut mobiltelefonen enda fortere, sier han.

Gammel etter 9 måneder

Mobilsalget i Norge var på 2,3 millioner i fjor, bare 50.000 over rekorden som ble satt i 2005.

Ifølge digi.no beholder nordmenn mobiltelefonen i gjennomsnittlig to år, men ungdom mellom 16 og 20 år bruker mobilen i bare ni måneder. Da er den gammel.

Mobiltelefonene er et miljøproblem når de kastes sammen med annet vanlig avfall.

Grønn Hverdag mener produksjonen av en enkelt mobiltelefon fører til 75 kilo avfall. Det er dessuten skadelige stoffer i telefonen som kan lekke ut når telefonen kasseres.

- Et vannvittig sløseri

Veseth mener likevel at ressursproblemet er større enn miljøproblemet. Han tror ikke det er så mange som kaster mobiltelefonen i søppelbøtta.

- Men det er et vannvittig sløseri. Her ligger det fullt brukbare mobiltelefoner som kunne vært brukt av andre, for eksempel i utviklingsland, til daglig telefonbruk. Vi vet det er mange i fattige land som ikke har råd til å skaffe seg mobiltelefon, men som kunne ha bruk for den, sier han.

Veseth trekker frem eksempelet med de såkalte phoneladies i Bangladesh; kvinner i landsbyene som får et mikrolån, gjerne gjennom Grameen Bank, og bruker lånet til å kjøpe seg en mobiltelefon. Dermed går de rundt og selger mobilsamtaler.

- Det finnes ikke noen skikkelige innsamlingsordning, og det finnes ikke gode nok incentiver for at folk skal innlevere de gamle mobiltelefonene, fastslår Veseth.

Elever samlet inn 120.000 mobiler

Det finnes et marked for brukte mobiltelefoner, og det er satt i gang innsamlingsaksjoner, selv om returen av mobiltelefoner her i landet er lite imponerende.

Plan Norge, som driver faddervirksomhet i fattige land, begynte etter tsunami-katastrofen i 2004 å samle inn gamle telefoner. Midlene gikk til gjenoppbygging på Sri Lanka. Fra januar i fjor har alle midlene gått til de borgerkrigsherjede områdene i Sør-Sudan.

- Vi har til sammen samlet inn 120.000 telefoner til en verdi av 6 millioner kroner, opplyser prosjektansvarlig for Mobilretur i Plan Norge, Kaja Furmyr.

Skoleelever i Oslo, Akershus, Buskerud, Oppland, Hedmark, Telemark, Østfold og Vestfold er blitt engasjert i innsamling av gamle mobiltelefoner. Målet er å få hele landet med.

Så langt er det Gjerpen skole i Skien som har samlet inn flest telefoner med 1782 stykker.

AKTUELT NÅ