NRK Meny
Normal

- Hvem i all verden vil skade Norge?

Den amerikanske etterretningsoffiser Steven Rogers sier at det med en gang etter bombeangrepet i Oslo oppsto frykt for smitteeffekt.

Etterretningsoffiser Steven Rogers

Etterretningsoffiser Steven Rogers sier til NRK at det umiddelbart oppstår en smittefrykt når det begås terrorangrep mot vestlige storbymål.

Foto: Vilde Helljesen

Steven Rogers, som har jobbet i mange år i USAs spesialstyrke for terrorbekjempelse og etterretning inntil han ble pensjonert for et par uker siden, forteller til NRK at sikkerheten flere steder i USA ble høynet umiddelbart etter angrepene i Norge.

Smittefrykt

- Det skjedde med en gang i frykt for en smitteeffekt og flere koordinerte angrep i andre store byer, sier Rogers til NRK.

Han sier at etterretningsagenter i flere land helt sikkert snakket sammen rett etter eksplosjonen i Oslo.

Like etter at terrorangrepet i Norge ble kjent, var politiet tydelig til stede i New Yorks gater, og politiet skal blant annet ha styrket beredskapen ved konsulatene.

Les våre siste artikler fra massedrapet i Oslo:

NRK-reportere på CNN

Massedrapene i Norge har vakt stor internasjonal interesse fredag. Her blir NRKs reportere Lars Nehru Sand og Vilde Helljesen intervjuet på CNN om hendelsene.

- Kan være inspirasjon

NRK møtte Rogers midt i sentrum av New York mens de de dramatiske bildene fra Norge rullet over TV-skjermen.

- Husk at disse bildene vi ser nå, ser også terroristene, sier han.

Bildene vil både kunne tjene som et symbol på triumf og som inspirasjon, mener han.

Rogers jobbet selv med etterforskningen etter terrorangrepene i USA 11. september 2001, der New Yorks kjente World Trade Center var blant målene. Han synes det er uforståelig at et terrorangrep skulle skje i Norge.

- Hvem i all verden vil skade Norge? Et fredelig land som ikke har gjort noen skade. Spørsmålet alle stiller seg nå, er hvem som blir neste mål.

Verden kondolerer overfor Norge

Statsledere fra Europa og USA fordømte terrorangrepet på Norge fredag.

Statsminister Jens Stoltenberg sa fredag kveld til NRK at han har fått mange støtteerklæringer og sympati fra andre statsledere.

– Mange har sendt hilsener på telefon, både nordiske og europeiske statsledere og EU har uttrykt sin solidariet, bekreftet statsministeren fra sitt hemmelige oppholdssted.

Barack Obama

USA og president Barack Obama var raskt ut og fordømte fredag de «avskyelige» eksplosjonene i Oslo fredag ettermiddag.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters


USA var raskt ut og fordømte fredag de «avskyelige» eksplosjonene i Oslo fredag ettermiddag, og sa de var villige til å tilby hjelp dersom det er nødvendig

– Vi fordømmer disse avskyelige voldshandlingene, sa USAs talskvinne Heide Bronke Fulton til AFP.

– Våre hjerter er med ofrene og deres familier, og vi har tatt kontakt med den norske regjeringa for å uttrykke våre kondolanse, sier Fulton.

Fredag kveld uttrykte også USAs president Barack Obama sin personlige kondolanse til Norge, og oppfordret til et global anti-terror samarbeid.

– Jeg vil gjerne personlig uttrykke min kondolanse til det norske folk. Våre hjerter går til dem, og vi vil bidra med den støtten vi kan, sa Obama.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger