– Forferdelig å måtte velge hvem som skulle være med i båten

Naboene som har brukt fredagen på å hjelpe skadede og livredde ungdommer bort fra Utøya forteller hjerteskjærende historier.

Torill Hansen

Torill Hansen (til venstre) var en av mange frivillige som hjalp til under tragedien på Utøya, der flere ungdommer ble skutt og drept.

Foto: NRK

NRK.no har i flere timer fredag ettermiddag og kveld vært til stede i strandsonen langs Tyrifjorden - og inntrykkene folk i området rundt Utøya sitter igjen med er veldig sterke.

Kastet seg i båt for å hjelpe

Torill Hansen er en av mange campingturister som tilbringer sommeren i Utvika. Da ungdommer kastet seg i vannet og skrek etter hjelp mens skuddsalvene gjallet over fjorden, kastet hun seg i båten for å hjelpe til.

– Jeg har vært ute i båt og hentet personer opp av vannet. Jeg har fortsatt hjertebank etter å ha sett alle de døde som lå på kaia der, sier hun til NRK.no.

Måtte si nei til nummer 11

Hun forteller at lukten av krutt var påfallende da hun kom seg ned til vannet og steg over i båten.

Vel ute på vannet måtte hun gjøre et av sine vanskeligste valg noensinne.

– Første turen tok jeg med rundt ti personer. Jeg kan ikke ha med flere i båten - det var nesten så båten veltet. Å måtte bestemme hvem jeg skulle ta med var forferdelig, forteller hun.

Les videre under bildet

Utøya

Helikopterne sirklet fortsatt over Utøya sent fredag kveld, mens folk i båter fortsatte å gjøre sø i vannet.

Foto: NRK

Mange i sjokk

Mange av ungdommene hun plukket opp, var hardt skadet. Og alle var mer eller mindre i sjokk, kan hun fortelle. Da de kom seg om bord i båten, og etter hvert inn på fastlandet, fortalte mange av de unge om det forferdelige de hadde opplevd til Torill Hansen.

– De har opplevd han som skjøt veldig nært. De er blåfrosne og redde, rett og slett.

Mange av ungdommene reagerte med frykt da de så tungt bevæpnet politipersonell på land.

– Da vi så folk som var uniformert og går med skarpe våpen, så hylte de og ble vettskremte.

– Uvirkelig

Kristina Melby

Kristina Melby, hytteeier ved Tyrifjorden. Hun sitter igjen med forferdelige inntrykk etter det som skjedde på Utøya fredag.

Foto: NRK

Kristina Melby har hytte i Utvika, med utsyn rett ut til Utøya. Hun reiste fra Oslo tidligere på fredagen, og forteller at hun var kommet til Sandvika da hun fikk høre at det hadde vært en eksplosjon i Regjeringskvartalet i Oslo Sentrum.

– Da tenkte jeg at nå skal det bli godt å komme ut til stillheten på hytta. Men så skjer dette her. Det er jo helt uvirkelig, sier hun til NRK.no.

Melby har, i likheten med Hansen og mange andre i lokalsamfunnet, vært med å hjelpe skadde ungdommer opp av vannet og i sikkerhet.

Fryktelige scener

Men - det var ikke alle som kunne reddes.

– Jeg har sett sår så store som tallerkener, folk som lå livløse. Jeg holdt en gutt på panna som hyperventilerte, og som hadde blitt skutt fem ganger.

– Hvordan har du det nå?

– Jeg var veldig rolig, men nå begynner jeg å forstå hva som har skjedd. Båtene kom overlastet med folk – noen hylte og skrek, noen satt bare i sjokk og ikke visste hva som hadde skjedd. Sånt går inn på deg.

SISTE NYTT

Siste meldinger