Hopp til innhold

- VG driver skremselspropaganda

Antirasistisksenter mener norske journalister driver med skremselspropaganda.

Faksimile VG og Kari Helene Partapuoli.

Lederen for Antirasistisksenter, Kari Helene Partapuoli (innfelt) er kritisk til VGs oppslag.

Foto: Billedmotansje: Faksimile VG / NRK

Torsdag trykket VG et nærbilde at lederen av Islam Net, med overskriften «Holder kurs i ekstrem islam på norsk høyskole» over hele forsiden. Dette reagerer flere muslimer på.

– Representerer ikke islam

– Islam Net er ikke representativt for islam i Norge og VG velger å fokusere på Islam Net istedenfor andre moderate grupper, sier lederen for Antirasistisksenter, Kari Helene Partapuoli til NRK.

Islam Net har som formål «å oppklare misoppfatninger om islam» ved å drive indremisjon blant muslimer og omvende ikke-muslimer til en konservativ og omstridt tolkning av islam, skriver VG.

Etter to års drift hevder foreningen at de har mer enn 1.000 betalende medlemmer, og de har i tillegg nesten 5.000 tilhengere på Facebook.

Bekymring

Foreningen skaper bekymring i store deler av det muslimske miljøet i Norge, og er utestengt fra det etablerte moskémiljøet i Oslo.

– Det er jo ikke sånn at man ikke skal skrive om Islam Net, men dette føyer seg inn i en rekke, der man fokuserer ensidig på radikal islam. VG sprer med dette et skjevt bilde av integreringsdebatten, sier Partapuoli, som møtte VGs nyhetsredaktør til debatt i Ukeslutt.

– Det må være journalistisk relevant å sette søkelyset på ytterliggående muslimer i det norske samfunnet. At deler av denne virksomheten skjer på norske høyskoler øker den offentlige interessen og behovet for innsyn og kritisk undersøkende journalistikk, svaret Solberg.

Journalistisk unnlatelsesynd

– Å fortie bevegelser og samfunnstendenser som dette vil være en journalistisk unnlatelsesynd, sier Solberg.

– Norske journalister begår unnlatelsesynder hele tiden i forhold til dekningen av muslimer i Norge. Det er gjort en undersøkelse om hva nordmenn frykter mest. På førsteplass kommer den islamske fare, på andre frykter vi global oppvarming, hvis det ikke er unnlatelsesynd når det gjelder undersøkende journalistikk, så vet ikke jeg.

Men skal man ikke skrive om sånne ekstreme grupper?

– Jo det skal man, men man har et ansvar om å dekke dette nyansert. VG begynner sin serie om innvandring med muslimene, ikke med den største gruppen som er polakker.


– Integrering og innvandring forandrer Norge har vært utgangspunktet for vår serie. Det trenger vi en åpen debatt om. Serie kommer til å handle om langt mer enn muslimer og hijab. Den vil også handle om polakker og svensker, sier Solberg.

Organisasjonen Islam Net blir fulgt av PST og driver misjon fra lokalene til Høgskolen i Oslo. Dette skaper hodebry for ledelsen, samtidig som det blir understreket at misjonering ved skolen ikke vil bli tillatt.

AKTUELT NÅ