Hopp til innhold

- Verst for de single

Renteøkningene er tøffest for unge, single personer i byen. – Sett opp et personlig budsjett, er rådet.

Cafe i Oslo
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

I dag satte sentralbanksjef Svein Gjedrem  opp styringsrenta til 4,75 prosent. Samtidig viser en fersk undersøkelse fra Sparebank 1 at langt flere enn tidligere må stramme inn forbruket når renta nå økes igjen.

- Hvis renta går opp i dag, er det faktisk over en av tre som sier at da må de redusere forbruket, og det er dobbelt så mange som for bare noen få måneder siden, sa forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til NRK.no kun timer før renta ble satt opp.

Særlig for nyetablerte kan ting som bilen bli en salderingspost. Jeg ser ofte enslige kvinner med barn som kjører rundt i rene rustbomber

Carsten O. Five

- Sett opp regnskap!

Den erfarne økonomirådgiveren Carsten O. Five har ett klart råd til alle som har store boliglån: Sett opp et personlig regnskap. For én ting er sikkert; renta vil fortsette å stige.

- Såkalte unødvendige utgifter blir det nødvendig å spare inn på. Da kutter folk først og fremst i ferie og reiser, velger billigere mat og drikkevarer, og kjøper ikke så mye klær. Folk tenker seg om flere ganger før de kjøper små eller store ting, og må snu mer på krona.

- Hva kutter 25-åringer med én million i boliggjeld først på?

- Det er store forskjeller i prioriteringene, men denne gruppen har ikke så mye å gå på. Det blir mindre til moro og billigere mat. Spesielt de som har kommet sist inn på boligmarkedet vil merke renteøkningen mest.

Tøft for single

Tidligere i sommer varslet Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) at stortingsmeldingen om single ble avlyst. Gruppen av single er for variert til at regjeringen mener det er hensiktsmessig.

Bli med og stem: Hvor høy rente tåler du før du mister nattesøvnen?

Det er nettopp single med boliglån som bor i byene får det tøffest når renta stiger, i og med at boligprisene er høyest der, sier Five.

- Særlig for nyetablerte kan ting som bilen bli en salderingspost. Jeg ser ofte enslige kvinner med barn som kjører rundt i rene rustbomber. Dårligere råd gjør at de må velge billige biler. For hverdagen går ikke opp uten bil når de er enslig forsørger med barn i barnehagen, sier Five.

Slår ujevnt ut

Han sier at renteøkningene slår veldig ujevnt ut.

- Mange med god inntekt og reallønnsvekst, som har penger i banken, vil faktisk kunne tjene på renteøkningene. Samtidig vil dette svi mye mer i utsatte grupper, og svakere grupper med høy gjeld i forhold til inntekten vil svi.

Five tror at børsurolighetene i Europa og USA fører til en mindre renteøkning enn tidligere antatt. Men han advarer likevel folk mot å tro at store økonomiske uroligheter i verden vil være godt nytt for deres egen personlige økonomi.

- Prisfall i høst

Siden 1. juli 2005 har Norges Bank satt opp styringsrenta 12 ganger, tilsvarende 3 prosentpoeng. Sjeføkonom Kjell Senneset ved Prognosesenteret tror den hyppige renteøkningen nå har bidratt til at vi får en avkjøling av boligmarkedet i høst.

- Vi regner med at det blir prisøkning i august, men at det er den siste vi får se i år. Vi tror at vi resten av høsten vil få se et prisfall sammenlignet med august. Dette skyldes både høyere rente og at prisene i markedet nå er såpass høye.

Han tror at folk vil opprettholde forbruket på mat og drikke, men heller bruke mindre på bil, klær og ferier.

- Tror du mange førstegangsetablerte sover dårlig om natten som følge av rentestigningen?

- Ikke veldig mange. Norsk økonomi går bra, inntektene øker, og få er arbeidsledige. Har de noen grunn til å bekymre seg, må det være for å miste jobben, men de vil uansett få en ny jobb når som helst, sier Senneset.

AKTUELT NÅ