Hopp til innhold

- Sykepleiere skal ha ingeniørlønn

Jobben til en ingeniør er ikke mer verdt enn jobben til en sykepleier. Det mener likestillingsombudet.

Ingeborg Grimsmo

LIKE LØNN I ULIKE YRKER: Fungerende likestillingsombud Ingeborg Grimsmo.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Harstad kommune bryter likestillingsloven når de gir ingeniører høyere lønn enn sykepleiere, sier fungerende likestillingsombud Ingeborg Grimsmo.

I en historisk uttalelse slår diskriminerings- og likestillingsombudet nå fast at likelønnsprinsippet skal gjelde i ulike yrker.

- Sykepleierne og ingeniørene har ikke lik lønn i forhold til arbeid som vi mener har en lik verdi, sier hun.

- Ingen grunn til forskjellsbehandling

Det er to kvinnelige avdelingssykepleiere i Harstad kommune som har klaget inn lønnen sin til likestillings- og diskrimineringsombudet. De mener jobben de gjør har like stor verdi som jobben til flere mannlige ingeniører på mellomledernivå i kommunen.

Fordi sykepleierne har minst like lang utdanning, større personalansvar og samme anstrengelse som avdelingsingeniørene, er det brudd på likestillingsloven å gi sykepleierne lavere lønn, konkluderer ombud Ingeborg Grimsmo.

- Det er ingen grunn til at kommunen skal forskjellsbehandle på den måten den gjør. Du skal kunne sammenligne ulike grupper, og likevel holde på likelønnsprinsippet, sier Grimsmo.

Overrasket over ombudet

Rådmann i Harstad kommune Arne Johansen mener de ikke har gjort noe feil. Ingeniørene får høyere lønn blant annet fordi det er ingeniørmangel.

- Min første reaksjon er overraskelse. Jeg er overrasket over en så radikal konklusjon fra ombudets side, sier Harstad-rådmann Arne Johansen.

Vil få konsekvenser

Dette er den første saken i sitt slag. Dersom konklusjonen blir stående vil den få konsekvenser i alle landets kommuner. Enten må ingeniørene få lavere lønn og sykepleierne høyere lønn. Eller så må kommunene ut med enorme beløp for å gi sykepleiere mer.

De som jobber i teknisk etat er stort sett menn med høyere inntekt, enn kvinner i helse- og sosialetaten.

- Så langt jeg ser det må dette ha konsekvenser for andre kommuner enn Harstad, dersom dette helt konkret skal følges opp, mener rådmannen i kommuen.

Nestleder i sykepleierforbundet, Unni Hembre, mener det er en selvfølge at sykepleierjobben skal få samme verdi som mannsdominerte yrker.

- Det er første gang et uavhengig ombud faktisk har dokumentert at det vi har sagt lenge er riktig, sier Hembre.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger