Hopp til innhold

- Mer oppmerksomhet rundt Afghanistan har økt skepsisen

Økt fokus på krigen i Afghanistan i sommer har gjort motstanden større mot at Norge skal ha styrker i landet.

Norske styrker på vei inn mot Kwaja Kinti

Norske styrker på vei inn mot Kwaja Kinti i Afghanistan. Debatten rundt Afghanistan har rast i sommer, og det kan være årsaken til økt skepsis rundt norsk tilstedeværelse.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Det tror professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Hanne Marthe Narud, samt Senterpartiets utenrikspolitiske talsmann og nestleder, Trygve Slagsvold Vedum.

Hanne Marthe Narud

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Hanne Marthe Narud.

Foto: UiO
Trygve M Slagsvold Vedum

Senterpartiets utenrikspolitiske talsmann og nestleder, Trygve Slagsvold Vedum.

Foto: Stortinget

En meningsmåling i VG påviser en klar holdningsendring i folket i sommer, og et flertall mener nå at Norge nå bør trekke soldatene ut av Afghanistan. 49,4 prosent mener Norge må ut nå, mens 36,3 prosent mener vi bør fortsette å ha soldater der.

Les: Vil ha soldatene ut av Afghanistan

Dette kan skyldes økt trøkk i media rundt Afghanistan.

- Trigget en debatt

- Både forsvarssjef, offiserer, politiske kommentatorer og forsvarsminister har vært framme i media og snakket om Afghanistan i sommer, og vi ser et fokus på krigen nå som vi ikke har sett tidligere. Dette har trigget en debatt om hvorfor vi er der, når det ikke ser ut til at noe nytter. Tidligere har det vært svært lite debatt rundt dette, og selv under valgkampen hadde ikke partienes utenrikspolitikk noen særlig innvirkning på valgresultatet, sier Narud til NRK.

Slagsvold Vedum istemmer:

- Det har vært en tydelig debatt i sommer om å overlate sikkerheten til Afghanistan, og flere statsledere har gitt klare signaler om dette. Vi er tydelig inne i en nedtrappingsfase i Afghanistan, og nordmennenes holdninger i denne saken er en refleks av dette, sier Senterpartiet-toppen.

Het Afghanistan-sommer

I sommer har Afghanistan vært i fokus av en rekke årsaker.

- Sløver ikke moralen

VGs undersøkelse ble gjort tidligere denne uken. Forsvarsminister Grete Faremo sier til avisen at oppslutningen rundt norske styrker kan ha falt fordi forrige måling ble utført kort tid etter at fire nordmenn ble drept av en veibombe.

- Jeg tror at følelsene – med rette – var sterke i juni, og i junitallene må vi lese inn en sterk støtte til soldatene, sier hun.

Trygve Slagsvold Vedum gikk tidligere i år hardt ut mot statsministeren, og hevdet at Norge deltar i Afghanistan-krigen hovedsakelig på grunn av medlemskapet i NATO. Han tror ikke at moralen til de norske styrkene svekkes av at flere nå ønsker Norge ut av landet.

- Storting og regjering har sendt dem ned dit, og også de som er soldater ønsker nok også at Norge etter hvert skal ut av landet. Ingen bør ha noen interesse av at vi skal være i Afghanistan lengre enn høyst nødvendig, sier han til NRK.

Heller ikke Narud tror mindre støtte til norske soldaters nærvær spiller noen stor rolle.

- De er der fordi de har meldt seg til en tjeneste. Hadde derimot 80 prosent av folket vært sterke motstandere av vår tilstedeværelse, og vi hadde sett et opprør på nivå med det vi så under Vietnam-krigen, hadde saken vært en helt annen.

- Vil ikke skje at vi trekker oss ut i morgen

- Vil en ytterligere sterkere norsk opinion mot Norge i Afghanistan påvirke politikerne til å endre politikken?

- Det er vanskelig å si. Norge har per i dag faste forpliktelser, men det er klart at politikerne jo skal gjenvelges. Jeg vil ikke se bort fra det, sier hun.

Senterpartiets Slagsvold Vedum tviler.

- Det vil ikke skje at vi trekker oss ut i morgen. Vi skal være i Afghanistan over tid. Men dette handler ikke kun om å vinne militært. Vi må ha en bred politisk løsning og prosess i landet – også med grupper som står langt fra oss selv.

Direktør i Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Jan Egeland, avviser at Norge skal kaste inn håndkleet nå.

- Vi kan ikke si til afghanske kvinner og menn at nå har vi satt dere i en ekstremt sårbar situasjon, og nå gir vi opp, sier han til VG.

AKTUELT NÅ