- Nynorsk er valgflesk

Noregs mållag tror byrådsleder Erling Laes utspill er et forsøk på å kapre stemmer. Lae vil at alle elever i den videregående skolen i Oslo skal slippe å lære nynorsk.  

Nynorsk eller bokmål?

Noregs Mållag tror Høyre er på stemmejakt.

Foto: Stine Hansen / NRK

- Dette er et valgkamputspill, sier leder i Noregs Mållag, Hege Myklebust.

- Dette er lavmål fra Høyre. Unge Høyre har jo lenge stått for antinynorsk- utspillene, her pakker moderpartiet det finere inn, men budskapet er det samme.

Prøveprosjekt

Høsten 2004 satte Oslo i gang et prøveprosjekt ved ni videregående skoler, der ett kull fikk velge om de ville ha skriftlig sidemål. 800 elever valgte å bli med på ordningen, mens 200 valgte å fortsette med to målformer.

Forsøket skal evalueres av forskninginstituttet NIFU STEP, som skal levere sin rapport i oktober, men byrådsleder Erling Lae vil ikke vente på konklusjonene.

- For det første er dette et veldig lite prosjekt, og for det andre blir det da et opphold. Da synes vi det er bedre å ha et skikkelig forsøk der vi trekker alle elevene på videregående skole med i prosjektet, sier Lae.

 

Sylfest Strutle

Sylfest Strutle var nummer 10 000 som skrev under på kampanjen for nynorsk

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Valgflesk

Myklebust mener det lyser valgkamp fordi Høyre ikke vil vente på resultatene av prosjektet.

- Vi vil vente å se hva rapporten viser, og det er ikke annet å gjøre enn å vise at høyre tar feil, sier Myklebust.

Hovedargumentet til Byrådslederen er at elevene har større utbytte av å konsentere seg om en målform.

- Vi tror det er galt å presse elever mot sin vilje til å pugge bøyningsendelser på den varianten av norsk som de likevel ikke bruker. Da må det være bedre at de blir gode i norsk på den varianten de bruker, sier Lae til NRK.

 

Lae er helt utdatert, man lærer ikke nynorsk av å pugge.

Leiar i Noregs Mållag Hege Myklebust

Hun mener språket bør læres gjennom andre fag.

Jobb i staten

Skal man jobbe i staten, må en i dag kunne svare på brev i begge målformer, men Erling Lae tror ikke det vil skape problemer for elevene som eventuelt velger bort sidemålet.

- Det vil ikke kunne vare særlig lenge. En tredjedel av elevene i skolene i Oslo har fremmedspråklig bakgrunn, og er i utgangspunktet fritatt for sidemålet. Og de kan ikke ekskluderes fra offentlige stillinger. I så fall er det grovt diskriminerende, sier Lae.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger