Hopp til innhold

– Lærerne tør ikke å ta tak

– Jeg ser en unnfallenhet både fra etnisk norske og innvandrermiljøene som er veldig farlig, sier en norsk jødisk mor om økende jødehat i Norge.

Jødisk mor
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

KLIKK FOR VIDEO: – En lærer sa, etter at mitt barn hadde fått dødstrusler og skulle skytes fordi han var et «jødesvin», at «dette er noe som skjer med oss alle».

Elever i norsk skole med jødisk bakgrunn opplever jødehat fra muslimske medelever. NRK fortalte i går om lærere som sier at jødehat er blitt legitimt blant mange elever med muslimsk bakgrunn.

Les også: Flytter fra økende jødehat i Sverige

En mor til en jødisk gutt forteller at sønnen over flere år har blitt trakassert av medelever med muslimsk bakgrunn.

– Det er en klar antisemittisk trakassering, som utarter seg både verbalt og fysisk, sier moren til NRK.

– De sier de skal drepe, at alle jøder skal drepes, bruker kallenavn som «jødesvin» og «jødefaen», legger hun til.

Vet du om lignende forhold i Norge? Tips NRKs journalist .

– Klar unnfallenhet

Hun sier tilbakemeldingen fra lærerne er at de ikke vil høre om det.

– De sier at dette ikke er noe de kan få gjort noe med. Vi har til og med opplevd at en lærer sa, etter at mitt barn hadde fått dødstrusler og skulle skytes fordi han var et «jødesvin», så sa læreren at «dette er noe som skjer med oss alle», forteller moren.

– Jeg ser en unnfallenhet både fra etnisk norske og innvandrermiljøene som er veldig farlig. Og at ingen, verken lærere eller rektorer, bryr seg noe som helst om dette. Man vil rett og slett ikke snakke om problematikken, det er for sensitivt, påpeker hun.

– Har gått altfor langt

Arild Stokkan Grande (Ap)

Arild Stokkan-Grande (Ap).

Foto: NRK

Arild Stokkan Grande, medlem av Familie- og kulturkomiteen på Stortinget (Ap), er rystet over det han hører. Han mener det kan se ut som enkelte lærere utviser unnfallenhet.

– Det at verken lærere eller foreldre våger å stå frem når det foreller om dette, viser at det har gått altfor langt. Jeg er redd for at dette handler om at man over lang tid ikke har tatt tak i et problem man har sett, sier Stokkan-Grande til NRK.

– Hvem er det som ikke har tatt tak i det?

– For det første tror jeg veldig mange skoler finner det ganske vanskelig å ta tak i det. Hvordan skal man ta det videre? De opplever kanskje at det er vanskelig å nå inn til foreldre, og jeg tror vi i hele samfunnet burde ha sett at dette var under oppseiling, mener han.

Vet du om lignende forhold i Norge? Tips NRKs journalist .

Halvorsen: Uakseptabelt

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sier til NRK at det er uakseptabelt at jødiske barn blir trakkassert i norsk skole.

– Den form for mobbing og rasisme kan vi ikke tolerere. Lærere og rektorer har ansvar for å slå ned på den type holdninger, og på direkte mobbing, sier Halvorsen til NRK.

(Saken fortsetter under videoen)

Video nsps_upload_2010_3_14_19_48_38_681.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Kunnskapsministeren tror en del lærere og rektorer er for feige til å ta affære i klasserommet når det gjelder mobbing av jøder.

– Jødiske barn får altså klistret gul stjerne på ryggen, og sier at de føler seg sviktet av skolen. Visste du om dette?

– Nei, dere har nå i løpet av et par dager satt søkelyset på noe jeg tror de fleste ikke var klar over kunne få så grove utfall. Det jeg ønsker å gjøre nå, er å i første omgang ta kontakt med Det mosaiske trossamfunn for å høre hva deres opplevelse av situasjonen er. Så er det også uansett slik at mobbing ikke er lov. Det skal stoppes uansett hvem som mobbes, og hvem som mobber, mener kunnskapsministeren.

– For tilbakeholdne

Halvorsen tror en del lærere og rektorer er for feige til å ta affære i klasserommet når det gjelder mobbing.

– Det er klart at dette har noen tilleggsdimensjoner som gjør at noen kvier seg, men det kan vi så klart ikke ha noe av. Det kan ikke være slik at barn opplever mobbing og rasisme, uansett hvem det er. I tillegg er det slik at det ligger noen holdninger under her, som gjør at man fornekter Holocaust, et av de groveste folkemord i historien. Det er også noe vi må ta tak i. Men mobbing må stoppes, mener kunnskapsministeren.

– Du har tidligere snakket om boikott av Israel og kommet med sterk kritikk av jødisk politikk. Kan slikt legitimere trakassering av jøder? Det sier i hvert fall jødiske foreldre vi har snakket med.

– Nei, absolutt ikke. Det er to helt forskjellige ting. Hva slags mening man har om staten Israels politikk, og mobbing og trakassering av jøder. Jeg vil ikke ha noe av at man ser noen som helst sammenheng der, eller at noen bruker det som en slags unnskyldning. Det er ikke lov å mobbe noen. Rasisme er absolutt ikke akseptabelt i norsk skole, og det er ikke lov å mobbe noen med jødisk bakgrunn heller, fastslår Halvorsen.

Les også: Anmeldes for jødehat
Les også: Avviser jødehat

Lyspunkt

AKTUELT NÅ