Hopp til innhold

Flytter fra økende jødehat i Sverige

Jøder i Sverige følger seg truet av økende jødehets, og en familie i Malmø flytter nå fra landet. Også i Norge slås det alarm om stadig mer hets.

Video nsps_upload_2010_3_13_17_40_23_640.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Den svenske familien flytter nå til Israel.

Av Malmøs 260.000 innbyggere er 60.000 muslimer. Noen av muslimene bærer på et jødehat som gjør livet vanskelig for noen av byens 700 jøder.

Trakassering og trusler gjør at mange jøder nå lever i utrygghet.

En jødisk familiefar mener mye startet med en demonstrasjon under Gazakrigen for ett år siden.

– Denne demonstrasjonen utartet seg helt, gjennom at den forholdsvis lille jødiske gruppen ble angrepet og måtte evakueres av politiet. Det var noe som ingen av oss noensinne hadde drømt om at vi skulle oppleve i Malmøs gater, sier familiefaren til NRK.

Vet du om lignende forhold i Norge? Tips NRKs journalist .

Flytter til Israel

Han tør ikke utsette sine barn for det han mener er et økende jødehat i Malmø. Om én måned forlater familien Sverige for godt og flytter til Israel.

Familien hans flyktet fra pogromene i Øst-Europa til trygghet i Sverige i 1890. Nå gjentar historien seg.

Den jødiske synagogen har politiovervåking. Kapellet har blitt påtent. Hatkriminalitet med antisemittisk budskap er fordoblet det siste året.

Av sikkerhetsgrunner tør han ikke å gå med kippa i Malmø sentrum.

– Hva tenker du om at du, i din egen by, hvor du er født og oppvokst, ikke kan være tydelig på den du er?

– Det er fullstendig uakseptabelt. Det er et fullstendig nederlag for samfunnet, fastslår familiefaren.

Vet du om lignende forhold i Norge? Tips NRKs journalist

Øker også i Norge

Synagogen i Oslo har like mange medlemmer som synagogen i Malmø, 700. NRK startet for et år siden arbeid med å få fram hvor utbredt antisemittiske holdninger - jødehat - var blant norske muslimer. Jødehat betyr hat som rammer jøder fordi de er jøder.

NRK har snakket med mange jødiske foreldre som forteller om jødehat mot egne barn. Ingen tør stå fram med navn og bilde og de er derfor anonymisert.

En jødisk pappa forteller om da sønnen var på vei hjem fra skolen, og ble stoppet av en gjeng eldre gutter:

– De spurte: "Er ikke du jøde?", hvor han da svarte ja. Da skulle han tas fysisk og henges i skogen fordi han var jøde. Han klarte å komme seg løs, hvordan vet han ikke selv i dag, og løp hjem, forteller faren.

Trakasseringen fra muslimske gutter ble så ille, at familien flyttet fra bydelen og til et annet sted. Men heller ikke der fikk barna være i fred

Elever beundrer Hitler

NRK har snakket med lærere på videregående skoler med mange muslimske elever. Ingen av lærerne tør å la seg intervjue. De er redd for represalier fra elever, og er derfor anonymisert:

Lærer 1, kvinne:
«Det er en notorisk uthenging av jøder. Alt fra vitser til åpenbare drapsrusler. "Det står i Koranen at du skal ta livet av jøder, alle riktige muslimer hater jøder. Jøder skal drepes hvis de kommer hit til denne skolen", er det elever som sier. Å rose Hitler for det han gjorde med jødene er en annen gjenganger fra elever ved min skole. Det verste med dette er at jødehat er blitt helt legitimt i store elevgrupper med muslimsk bakgrunn.»

Lærer 2, mann:
«Jeg ser jødehatet spesielt i samfunnsfagtimene. Elever sier jøder styrer alt, hele Vesten styres av jøder. Flere sier også at de beundrer Hitler, fordi han drepte jøder. "Angrepet på Tvillingtårnene i New York 11. september 2001 var det jødene som stod bak." I min klasse er det slik at hvis noen sier de støtter terroisme, så er det noen som protesterer. Men hvis noen gir utrykk for jødehat, er det ingen som protesterer.»

Lærer 3, kvinne:
«Flere elever hånflirer når jeg snakker om Holocaust. En gutt reiste seg og kommanderte meg til å stoppe å snakke om jøder og Holocaust. De fleste av disse ungene er født og vokst opp i Norge. Jeg synes det er sjokkerende at det går an å vokse opp i Norge med slike holdninger. »

Lærer 4. mann.
«"Jævla jøde" er et mye bruk skjellsord i timene. Hadde jeg vært jøde ville jeg følt det veldig krenkende. Disse uttalelsene er et stort problem. »

Lærerne NRK har snakket med har intrykk av at elevene i norsk skole får mange av sine holdninger via radio- og TV-sendinger via satellitt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger