Hopp til innhold

Anmeldes for jødehat

Lederen for organisasjonen Kristenfolket og redaktør for den kristne avisen Norge IDAG, Bjarte Ystebø, meldte i dag amanuensis ved NTNU Trond Andresen til politiet for antisemittisme.

Trond Andresen

Trond Andresen, amanuensis ved NTNU er meldt til politiet.

Foto: NRK

Bakgrunnen for anmeldelsen er et leserinnlegg fra 2008.

– Man går på jødene som en rase akkurat som før andre verdenskrig. Sist gang denne typen tankegods var en del av den offentlige debatten førte det til holocaust og utryddelsen av seks millioner jøder, sier Bjarte Ystebø, leder for organisasjonen Kristenfolket og redaktør for den kristne avisen Norge IDAG.

I går blåste Sigmund Grønmo, rektor ved Universitetet i Bergen (UiB) nytt liv i debatten rundt akademisk boikott av Israel.

LES: Uenige med forskningsministeren

Ystebø har tidligere gått hardt ut mot dette. Først da debatten ble reist på NTNU og nå når den er gjenopptatt ved UiB.

– Rasistisk

Det var i 2008 amanuensis ved NTNU Trond Andresen skrev et leserinnlegg med tittelen hjelp jøder med empati for andre enn sine egne.

Der stod det blant annet; «Nå bør alle jøder bli gjort klar over at et overveldende flertall i deres egen etniske gruppe har en meget alvorlig empatisvikt og at de bør jobbe innad i egen gruppe overfor Israel med å bearbeide problemet i egen gruppe.»

Det får Ystebø til å se rødt.

– I dette tilfellet er det meget klart, at hvis du hadde erstattet ordet med jøde med neger eller en annen etnisk gruppe, så hadde alle forstått at dette var en meget rasistisk ytring men terskelen er hevet for å komme med utspill mot jødene. Vi ønsker at politiet og domstolene skal se på hvor den grensen går. Vi mener dette er langt over grensen og det er en farefull vei.

Avviser utspillet

Trond Andresen er på sin side helt uenig.

– Hvis man leser mitt innlegg så dreier det seg ikke om å skape hat mot jøder som folkegruppe. Å diskutere trekk innenfor en eller annen etniske, kulturell eller religiøs gruppe er fullkomment lovlig når det gjelder andre grupper i Norge. Når det for eksempel gjelder muslimer drives det voldsom generalisering og kritisk analyse av den mentalitet man finner i Midtøsten.

Bjarte Ystebø

Bjarte Ystebø, leder for Kristenfolket

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Ystebø kritiserer Andresen ved å generalisere en hel folkegruppe ved å bruke ordet jøder. Det går ikke Andresen med på.

– Staten Israel definerer seg selv som en jødisk stat. Det er også slik at et parti i Israel ikke får lov å stille til valg hvis de har på sitt program at de ønsker å gjøre om denne staten fra en jødisk stat til en stat hvor alle religiøse grupper er likestilt, sier han.

– Må straffes

Rasismeparagrafen er sjelden brukt i Norge, men Ystebø er sikker i sin sak.

– Jeg håper dette blir påtalt og straffet og at vi får satt en klar og tydelig grense for rasisme.

Det ser Andresen frem mot.

– Jeg synes hele saken er komplett latterlig. Det jeg gjør er ikke noe annet enn å drive antropologiske betraktninger på en folkegruppe som oppfatter seg selv som en folkegruppe. Hvis det mot formodning skulle bli noe rettssak ut av dette ser jeg frem til det med stor interesse og det ville skape en interessant debatt.