- Lekkasjer på kant med loven

Årets budsjettlekkasjer på kant med grunnloven, mener Høyres Inge Lønning.

Inge Lønning, Høyre
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Lekkasjene fra statsbudsjettet er helt på kanten i forhold til grunnloven, mener Lønning etter at saken ble diskutert i Stortingets presidentskap idag.

Regjeringens praksis med å lekke godbiter fra statsbudsjettet har sklidd helt ut, mener han.

- Dette har jo sklidd ut over tid, og det er ikke første gang vi opplever budsjettlekkasjer. Men det har økt i omfang, og det som bekymrer meg er at det nå skjer så åpenlyst. Når selv statsministeren finner grunn til å opptre sammen med en statsråd for å legge frem en lekkasje på en pressekonferanse, da er det på tide at man begynner å spørre hva vi holder på med, sier Lønning.

Jens Stoltenberg og Bård Vegard Solhjell

Jens Stoltenberg og Bård Vegard Solhjell på Stange skole.

Foto: Arne Trolldalen / NRK

- På kant med grunnloven

Pressekonferansen Lønning sikter til handlet om gjeninnføring av tilskudd til oppussing av skoler, en del av neste års statsbudsjett.

Men ifølge Grunnloven skal budsjettet først presenteres for Stortinget, og innen fem dager etter Stortingets åpning.

- Grunnlovens poeng er jo at adressaten for regjeringens budsjettforslag er Stortinget, det er ikke opinionen og mediene, sier Lønning.

Lagtingspresident Lønning mener praksisen ikke er i tråd med Grunnloven.

- Jeg synes dette er på kant med de prinsippene Grunnloven fastsetter for kommunikasjon mellom regjeringen og Stortinget, sier han.

Drøftet i dag

Presidentskapet har altså drøftet saken idag, på FrPs initiativ. Ifølge Lønning er det bred enighet om at det må strammes inn i forhold til lekkasjene.

- Men hvordan man skal få det til, og hvordan man skal få respekt for det, er et litt vanskelig spørsmål. Man kan ikke begynne å fengsle statsråder om de kommer med budsjettlekkasjer, sier Lønning.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger