Hopp til innhold

- Krigsforbrytere i Norge

Kripos tror at personer som deltok under massakren i Srebrenica i Bosnia oppholder seg i Norge. - Norge er blitt en frisone for krigsforbrytere, mener Balkan-ekspert.

Flyktning fra Srebrenica med bilde av drepte slektninger
Foto: AMEL EMRIC / AP

Det ble i går slått fast at av den internasjonale domstolen i Haag at massakren i Srebrenica i 1995, var et folkemord. 

Nå bekrefter Kripos at det finnes om lag 70 personer bosatte i Norge som er mistenkte for å stå bak krigsforbrytelser og folkemord, skriver forskningsmagasinet Appollon.

Etterforsker krigsforbrytelser

Siri Frigård ved Det Nasjonale Statsadvokatembetet leder etterforskningen av krigsforbytere i Norge. Hun sier at det er sannsynlig at det finnes personer bosatt i Norge som deltok i overgrep mot bosniske muslimer under krigen i årene 1992-95.

- Norge en frisone

I motsetning til mange andre europeiske land, har ikke Norge en egen paragraf i straffeloven for krigsforbrytere og folkemord. En ny lov skal være under behandling, men professor og Balkan-ekspert Svein Mønnesland mener dette arbeidet tar for lang tid.

- Norge har en politisk plikt til å sørge for at landet ikke blir et skjulested for krigsforbrytere, sier professor Mønnesland ved Universitetet i Oslo.

Mønnesland mener at så lenge det oppholder seg mange krigsforbrytere i Norge, og at disse ikke er straffet eller tatt, så må vi kunne karakterisere Norge som en frisone for krigsforbrytere.

AKTUELT NÅ