Hopp til innhold

- Ingen krise om få stemmer

Det er ingen krise for demokratiet om valgdeltakelsen blir lav ved årets lokalvalg. Det mener redaktøren for kommunenes egen avis.

Valgurne
Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Dermed går redaktøren mot strømmen; flere politikere og eksperter frykter nemlig at svært få velgere bruker stemmeretten i dag:

- Vi skal ikke se oss blinde på det tallet, om det er 59, 57 eller 55 prosent som stemmer. Jeg tror det er mye viktigere at de som går til valgurnene i dag stemmer fordi de er oppriktig interessert i hvem som styrer kommunen, sier sjefredaktør Ole Pedersen i kommunenes egen avis; Kommunal Rapport.

- Ikke klasseproblem

Han mener det blir helt feil å si at demokratiet er i krise når bare 55 prosent som avgir stemme.

Kun 59 prosent av velgerne stemte ved forrige kommunevalg, og tendensen ved høstens skolevelg viser at vi kan få en nedgang i år. Det er spesielt unge, innvandrere og fattige som dropper å stemme, men Pedersen mener likevel ikke at lav valgdeltakelse er et klasseproblem.

- Jeg synes ikke det foreløpig. Det vi ser er at de unge begynner å stemme når de blir eldre. Så det at de ikke benytter valgretten i første runde det ser jeg ikke på som det helt store problemet, sier Perdersen.

Fattige - en utfordring

Når det gjelder innvandrere mener Pedersen dette viser at vi må bli bedre på integrering av innvandrere generelt. Men han vedgår at det er en utfordring at eliten stemmer mer enn de fattige.

- Men vi må også se på forholdene. Det er ikke slik at valgdeltakelsen blant de fattige er på 10 prosent. Den er heller kanskje på 45 enn 60 prosent. Det i seg selv er en utfordring, men ikke et grunnleggende problem for demokratiet.

Og selv om ikke alle i dag vil bruke stemmeretten sin, så vil trolig rundt 3,6 millioner velgere gå til stemmeurnene.

 

Lyspunkt

AKTUELT NÅ