Hopp til innhold

Nordiske medier savner EU-debatt

Hvor har det blitt av EU i den norske valgkampen? Det lurer journalister fra de andre nordiske landene på.

EU-flagg
Foto: Yordan Simeonov / Scanpix/AFP

Interessen for den norske valgkampen er stor i utlandet - særlig i nordiske medier.

Gisle Kristjansson i RUV - islandsk radio - har fulgt den norske valgkampen fra det internasjonale pressesenteret i Oslo. Han stusser over at EU-saken ikke har vært mer omtalt.

- Vi har levert søknad om medlemskap i EU. Det kan jo føre til at Norge må endre sitt standpunkt. Men Frp har ikke tatt stilling til saken, og Jens Stoltenberg vil helst ikke snakke om det, sier Kristjansson.

Ikke drøftet

Også svenske og danske journalister har merket seg en viss taushet rundt EU-saken.

Bjørn Lindahl dekker Norge både for Svenska Dagbladet, Gøteborgsposten og danske Politiken.

- Jeg prøver å få tak i litt av det som ikke blir drøftet i den norske valgkampen. En av sakene er EU, sier Lindahl og mener som sin islandske kollega at temaet burde vært aktualisert ettersom Island nylig har søkt om medlemskap.

Liten forskjell

Journalist Bjørn Lindahl har likevel hatt det travelt foran dagens valg, takket være usikkerheten rundt de norske regjeringsalternativene.

Lindahl tror folk liker å sammenlikne med den politiske situasjonen i sine egne land. I Sverige er det de rødgrønne som opptar folk flest.

- Både i Sverige og Danmark finnes det rødgrønne allianser som prøver å samarbeide slik den norske regjeringen har gjort, sier Lindahl.

Men Gisle Kristjansson synes spørsmålet om hvem som skal sitte i regjering har tatt for mye av oppmerksomheten.

- Hva krangler man egentlig om? Hva er man uenige om?

- Det minner litt om en fotballkamp hvor begge lag spiller 4-4-2 og det ikke er så lett å se forskjell. Man venter jo bare på at et av lagene har flaks så de får skåret ett mål, sier Kristjansson.

FrP

Siv jensen

Går det hennes vei står de nordiske journalistene klare.

Foto: NRK

I følge journalist Bjørn Lindahl er det uansett stor interesse for å høre hvordan det går med Fremskrittspartiet, både blant høyrepolitikere og velgere. FrP har søsterpartier både i Danmark og Sverige, med langt mindre oppslutning enn norsk FrP.

Lindahl tror valgdagsmålingene kommer til å sprike og er forberedt på en lang dag på jobb.

- Jeg har på følelsen av at vi må vente til lenge etter midnatt før vi får vite hvem som skal styre Norge, sier han, og innrømmer at det blir spennende å være journalist dersom Norge får en regjering med Siv Jensen.

- Da kan jeg garantere at den utenlandske interessen blir veldig stor!

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter