Hopp til innhold

- Ikke bli med på demonstrasjonen

Abid Raja mener tvilsomme personer står bak de varslede demonstrasjonene i dag, og oppfordrer muslimer til å bli hjemme.

Abid Raja

Venstrepolitiker Abid Raja oppfordrer muslimsk ungdom til ikke å demonstrere i dag.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

I ettermiddag er det varslet om en demonstrasjon foran Stortinget mot publiseringen av en karikatur av profeten Muhammed.

Flere muslimske ledere og Islamsk Råd advarer unge muslimer mot å delta i demonstrasjonen fordi de frykter demonstrasjonen ikke vil være til det beste for hverken muslimer eller samfunnet for øvrig.

Demo mot karikaturtegninger

Rundt 1000 taxisjåfører demonstrerte natt til forrige lørdag i protest mot karikaturtegningen. Flere sjåfører ventes å delta på kveldens demonstrasjon.

Foto: Erik Engen / NRK

Samtidig er muslimer fra alle leire – også ikke-praktiserende – sjeldent samstemte i at det var uklokt av Dagbladet å trykke den omstridte Muhammed-karikaturen .

Arrangørene av demonstrasjonen på sin side føler seg sviktet av Islamsk Råd .

Forstår frustrasjonen

Venstrepolitiker Abid Raja forstår frustrasjonen blant muslimer i Norge, og tror mange demonstranter vil møte opp i dag.

- Jeg skjønner at folk er frustrerte på grunn av publiseringen av karikaturen, sier Raja til NRK.

Likevel oppfordrer han folk til ikke å demonstrere for å unngå bråk og fordi han mener det er tvilsomme personer som står bak demonstrasjonen

- Minoritetene har lang tid følt og føler seg marginalisert. Dette blir et påskudd for å kunne gå ut å demonstrere. Vi vil ikke ta fra folk demonstrasjonsretten, det er en del av ytringsfriheten. Det jeg frykter er at det kan komme til tumulter fordi det står tvilsomme personer bak, sier Raja.

- Derfor mener jeg det ikke er nyttig for muslimene å demonstrere i store antall nå. Særlig når Islamsk Råd og politiet har advart mot dette, og koblingen til tvilsomme personer er så klar, håper jeg at ikke mange vil demonstrere, legger han til.

- Dette blir et påskudd for å kunne gå ut å demonstrere. Det jeg frykter er at det kan komme til tumulter fordi det står tvilsomme personer bak.

Abid Raja

- Nyttig idiot

Men Raja tror mange vil trosse rådene og benytte anledningen til å si sin mening i demonstrasjonen i dag.

- Fordi ikke alle får med seg helhetsbildet og ikke alle har fått med seg hvordan denne demonstrasjonen ble til, sier venstrepolitikeren.

Abid Raja er kritisk til at Dagbladet trykket karikaturen på forsiden, og mener avisen har opptrådte som «nyttig idiot» da karikaturen ble publisert.

LES: Mener Dagbladet lot seg bruke

LES: Anmelder hacking av Dagbladets nettsider

- Dagbladet har blitt brukt i et spill, der de blir bedt om å publiserer noe av en person, og deretter starter samme personen et demonstrasjonstokt mot avisen, og ber dem om å legge seg flate og beklage. Jeg ser på Dagbladet nyttig idiot i denne saken, sier Raja.

Usman Rana

Usman Rana medisinstudent og tidligere leder for Muslimsk Studentsamfunn. Han deltar aktivt i samfunnsdebatten og er spaltist i Aftenposten.

Foto: NRK

- Opptre fredelig og muslimsk

Samfunnsdebattant og tidligere leder for Muslimsk Studentsamfunn Usman Rana er også kritisk til karikatur-publiseringen, men vil heller ikke delta i demonstrasjonen.

- Personlig synes jeg tegningen i Dagbladet var krenkende og sårende. Og jeg er indignert over at ikke Dagbladets sjefsredaktør visste mer om tegningens bakgrunn og forhistorie. Samtidig ønsker jeg ikke å styre hva Dagbladet skal trykke eller ikke, sier Usman Rana til NRK.

- Men jeg mener det er en viktig del av ytringsfriheten at unge muslimer får muligheten til å demonstrere. Jeg vil oppfordre de unge demonstrantene til å opptre fredelig og sivilisert, på en mest mulig islamsk måte, sier Rana.

Frykter bråk

Han frykter at det han kaller uroelementer kan utnytte situasjonen og skape bråk under demonstrasjonen.

- Jeg får litt deja-vû-følelse nå fra karikaturstriden i 2006, derfor maner jeg andre muslimer til ro, og ber dem tenke på hva som er til det beste for samfunnet og for muslimer. Det er ikke at man pisker opp stemningen ytterligere nå, sier Rana.

LES: Imam frykter ny karikaturstrid

Han legger til at han oppfordrer unge muslimer til å velge seg gode ledere og forbilder som har teologisk integritet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger