Hopp til innhold

Føler seg sviktet av Islamsk Råd

Arrangørene av karikatur-demonstrasjonen i morgen føler seg sviktet av Islamsk Råd. De lover en rolig demonstrasjon, og tror flere tusen vil møte opp.

Demo mot karikaturtegninger

Sist fredag demonstrerte taxisjåfører i hovedstaden mot Dagbladets publisering av en karikatur av profeten Muhammed.

Foto: Erik Engen / NRK

Flere muslimske ledere og Islamsk Råd frarådet i går muslimer mot å delta i demonstrasjonen .

Føler seg sviktet

En av de ansvarlige for demonstrasjonen, som også står bak Facebook-gruppen som oppfordrer til demonstrasjon, sier til NRK at han tror flere tusen ungdommer og mange sjåfører i kollektivtransporten vil demonstrere i Oslo i morgen.

LES: Varsler nye karikatur-aksjoner

Taxi-sjåførene markerte seg i Oslo natt til lørdag.

Rundt 1000 taxi-sjåfører aksjonerte mot Muhammed-tegning natt til lørdag. Nå varsles det nye aksjoner og demonstrasjoner mot publiseringen av tegningene.

Foto: Erik Engen / NRK

- Vi respekterer Islamsk Råds mening. De har sine grunner til å mene det. Men da spør vi, hva skal vi gjøre? Skal vi bare sitte tilbake og ikke gjøre noe, sier en av de ansvarlige for demonstrasjonen, Mohyelden Mohammad.

Han tror mange norske muslimer føler seg sviktet av Islamsk Råd.

- Islamsk Råd har anklaget oss for å være ekstremister, men jeg tror at massene er misfornøyd og skuffet over Islamsk Råd, sier Mohammad.

LES: Imam frykter ny karikaturstrid

Vil vise avsky

Han mener det er viktig at demonstrasjonen mot publiseringen av Muhammed-karikaturen blir holdt.

- Den er nødvendig for å vise vår avsky, og for å vise at vi ikke tolererer slik mobbing av en religiøs gruppe. Og for å vise de ansvarlige, Dagbladet, Aftenposten og PST, at det bare er tull å håne halvannen milliard mennesker, og gjemme seg bak ytringsfrihet. Det er ikke ytringsfrihet, det er mobbing av en folkegruppe, sier Mohammad.

Dialog med politiet

Mohammad lover imidlertid at demonstrasjonen skal foregå i rolige former.

- Som arrangør gjør vi vårt yttersete for å hindre kaos og at ting går ut av kontroll. Vi kommer til å ha mange frivillige vakter som stiller opp, og vi tror det hele vil gå fredelig for seg, sier han.

Samtidig legger ikke Mohammad skjul på at noen ikke følger rådene

- Det er ikke umulig at noe skjer på grunn av det som Dagbladet trykket. Det er ingen trussel, men en advarsel. Det er alltid folk som kan gjøre noe på grunn av at de føler seg hånet, sier han.

Politiet sa i går at de er bekymret for enkelte av de som står bak arrangementet, Men sier de nå er i dialog med arrangørene.

- De vil legge til rette for en ansvarlig gjennomføring med budskapet i fokus, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo Politidistrikt.

Kaster ut bråkmakere

Yousef Asidiq, som også står bak demonstrasjonen, skriver på sin blogg at det skal bli en fredelig markering. Han skriver at de som er der for å lage bråk vil bli kastet ut av markeringen, og at de har fått løfter fra politiet om hjelp til å holde demonstrasjonen i fredelige former.

- Det blir ingen flaggbrenning eller annen form for blasfemi som kan bli slått opp i avisene. Husk at vi på denne dagen er ansvarlig for hvordan vi vil vise Islam, ikke la dine egne følelser overgå vårt ønske om en fredelig markering. Dette er et Islamsk arrangement, og det er ikke nok plass til pøbler, skriver Asidiq.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger