Hopp til innhold

- Greit at Økokrim ser på saken

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (Krf) mener det er greit at Økokrim vurderer straffeforfølging for grovt bedrageri etter pensjonsskandalen på Stortinget.

Pensjonsklubben - Gro og Kjell Magne store
Foto: Scanpix/NRK

Bondevik er én av seks tidligere stortingsrepresentanter som nå etterforskes av Økokrim for mulig pensjonsjuks. Også tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) er blant de som nå etterforskes. Dermed blir to eks-statsministere etterforsket, og kan risikere tiltale for grovt bedrageri eller grovt uaktsomt bedrageri.

Dette mener Bondevik er greit. Han sier det er viktig at pensjonssaken får en ryddig behandling og avklaring.

– Jeg synes det er greit at Økokrim nå vil se nærmere på disse sakene, for å vurdere om det er grunn til å gå videre med dem, sier Bondevik via en talsmann.

ALLE SAKER OM PENSJONSSKANDALEN

De fire andre eks-politikerne er: Anders Talleraas (H), Magnus Stangeland (Sp), Tore Austad (H) og Thor Erik-Guldbrandsen (Ap).

Vil ikke kommentere

Gro Harlem Brundtland

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap)

Foto: CHRIS HONDROS / AFP

I fjor høst kom det fram i en stikkprøvegjennomgang fra Riksrevisjonen at pensjonerte stortingspolitikere fikk utbetalt for mye og uberettiget pensjon. Stortinget satte ned sin egen granskning ledet av Asbjørn Kjønstad. Nå opplyser Økokrim at grananskingssrapporten til Kjønstad-utvalget gir dem grunnlag for å starte etterforskning.

Les også: Økokrim etterforsker eks-politikere

Gro Harlem Brundtland vil ikke kommentere den siste utviklingen i saken etter at Økokrim ble koblet inn.

– Dagens pressemelding fra Økokrim om den videre prosess gir ikke grunnlag for kommentarer, sier tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland via sin presserådgiver Jon Mørland.

Ifølge Mørland viser Harlem Brundtland til den uttalelsen hun ga da Kjønstad-utvalget la fram sin rapport 8. januar. I den uttalelsen sa den tidligere Ap-statsministeren seg «lei for at det har vært uklarheter i forbindelse med regelverket for Stortingets pensjonsordning».

- Ikke uventet

Andre av representantene som nå kommer under lupen til politiet for mulige lovbrudd er ikke overrasket over interessen til Økokrim selv om de tar utviklingen med fatning.

Magnus Stangeland, tidligere stortingsrepresentant for Senterpartiet sier at han har handlet i god tro når det gjelder sin stortingspensjon.

- Økokrim får bare holde på, sier Stangeland til NRK, og viser ellers til advokaten sin.

Video nsps_upload_2009_2_11_19_35_30_694.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se intervju med Stangeland og Anders Talleraas (H) i Nett-TV

Tidligere stortingsrepresentant og statsråd for Høyre, Tore Austad minner om at Økokrim alt tidlig meldte sin interesse for saken, og at han selv har sagt at han ikke vil kommentere før alt er avsluttet. Da kan han kanskje ha ett og annet å si, forteller han i dag til NRK.

Flere kan bli etterforsket

Økokrims etterforsknig skal slå fast om det er grunnlag for å ta ut tiltale mot en eller flere av Stortingspensjonistene - og det er de såkalte svindelparagrafene i straffeloven som benyttes,den mest alvorlige av dem har en strafferamme på 6 års fengsel.

I første omgang vil det bli sett på sakene til de seks kjente sakene, men Økokrim vil også gå bredt ut i sin etterforskning og det kan bli aktuelt å se på pensjonsutbetalingene til rundt 50 eks-politikere. Kjønstad-utvalget gikk gjennom pensjonen til 56 politikere.

Kyrre Nakkim, samfunnsredaktør kommenterer
- En alvorlig sak:

Video nsps_upload_2009_2_11_19_13_57_687.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger