Hopp til innhold

- Gjennombrudd for nettkampanjer

Snuoperasjonen om blasfemiparagrafen er et gjennombrudd for politiske internettkampanjer. Det mener initiativtakeren til kampanjen.

Internettkampanje mot blasfemiparagraf
Foto: Lorentz Berg / NRK

Lars Gule mener protestkampanjen på internett var viktig for at Senterpartiet valgte å snu i spørsmålet om en blasfemibestemmelse i straffeloven.

Kjente underskrifter

Forslaget møtte massiv motstand etter at det ble lansert og resulterte blant annet i nettoppropet "Nei til straff for religionskritikk". Det var skribent Nina Hjerpset-Østlie og førsteamanuensis Lars Gule som sto bak kampanjen.

Lars Gule

Lars Gule startet nettkampanjen mot blasfemiparagrafen

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Før Senterpartiet snudde, var det over 8 tusen som hadde støttet oppropet. Gule mener kampanjen er historisk:

- Dette viser at det nytter å mobilisere og kanskje er dette også et gjennombrudd for bruk av internett i politisk kampanjesammenheng.

Blant de som underskrev oppropet var professorene Eivind Smith, Francis Sejersted, Truls Wyller, Gunnar Skirbekk, Thomas Hylland Eriksen og Bernt Hagtvet. Også forfattere og samfunnsdebattanter som Ingvar Ambjørnsen, Roy Jacobsen, Anne B. Ragde og Hege Storhaug skrev under.

Satte regjeringen under press

I følge Gule har over halvparten av de som skrev under, også sendt også e-post til stotingsgruppene og Justisdepartementet.

- Vi tillater oss å tro at denne tsunamien av protest, har vært en medvirkende årsak til det presset som regjeringspartiene har kommet under og som har gjort at Senterpartiet nå har snudd, sier Gule.

Skryter av Navarsete

Gule er glad for at Sp-lederen valgte å snu i saken om blasfemiparagrafen . Han sier det står respekt av en politisk leder som innrømmer at hun ikke helt har vært i takt med folket og er villig til å snu.

Også norske redaktører er fornøyd med Navarsete etter at hun valgte å snu i saken.

- Det er hyggelig at Liv Signe Navarsete har slått opp i fjellvettreglene og lest seg opp på at det ikke er noen skam å snu, sier assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen.

AKTUELT NÅ