Hopp til innhold

- Farligst for de syke

- Svineinfluensaen er farligst for de som er syke fra før, sier Bjørn Iversen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet. Men ingen er immune.

Bjørn Iversen og Bjørn Inge Larsen
Foto: NRK

De vanlige infuensatypene som slår til hver vinter, dreper mellom 1 000 og 1 500 gamle og syke hvert år.

- Det som gjør situasjonen spesielt bekymringsfull nå, er at influensaviruset har en stor evne til å forandre seg hele tiden, sier Bjørn Iversen.

Det finnes både i mennesker og forskjellige dyrearter. Med jevne mellomrom, ca tre ganger hvert hundreår, forandrer viruset seg så mye at mennesker ikke er immune mot det. Det er også tilfellet for svineinfluensa-viruset.

Video nsps_upload_2009_4_28_13_57_5_4128.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Kan bli mange syke

- Det betyr at veldig mange av oss kan bli syke, sier Iversen.

Normalt er det rundt 10 prosent av oss som blir syke av influensa. Når ingen har immunitet, blir langt flere smittet. Ved enkelte pandemier har så mye som 50 prosent av befolkningen blitt smittet. Halvparten av disse blir syke.

Kart over spredningen av svineinfluensa
Foto: NRK

Fra gris til menneske

Svineinfluensa-viruset smitter fra svin til mennesker. Men det smitter ved at grisen hoster eller nyser. - Du må derfor leve tett med griser for å bli smittet på den måten, sier Bjørn Iversen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Det smitter altså ikke via grisekjøtt. Men det smitter relativt lett fra menneske til menneske. Hvor lett, er fortsatt uavklart.

Situasjonen endrer seg

Det lyktes ikke for helsemyndighetene å stanse pandemien ved kilden, i Mexico. Derfor er oppgaven nå å begrense den.

- Smittesituasjonen endrer seg hele tiden, sier direktør i Sosial- og helsedirektoratet, Bjørn Inge Larsen. Situasjonen i Mexico er fortsatt uoversiktlig. Men stadig flere mennesker blir syke uten å ha hatt noen direkte forbindelse med Mexico.

- Dette regner vi med blir situasjonen når viruset sprer seg til stadig nye land, sier direktøren.

- Ta kontakt med lege

Alle nordmenn som kommer hjem fra reise til foreksempel Mexico eller USA og føler seg influensasyke, blir rådet til å kontakte lege.

- Det gjelder også om du bare føler deg litt sår i halsen, sier Larsen. Da blir det tatt virusprøver for å finne ut om du er smittet.

Tidligere i dag var det fra åtte- ti mistenkte tilfeller i Norge. For flere av dem er det allerede avkreftet at de er syke.

AKTUELT NÅ