Hopp til innhold

- Farligere med våpen mot pirater

Mange redere ønsker å sette inn væpnede styrker mot pirater utenfor kysten av Afrika. Men Sjømannsforbundet frykter dette kan gjøre situasjonen farligere for deres medlemmer.

Pirater

Kapring av skip utenfor Afrikas østkyst er et problem som rederne vil ha slutt på. Mange av skipseierne ønsker å leie inn folk som kan skyte tilbake.

Bevæpnede pirater som kaprer skip og tar sjøfolk som gisler er en hodepine for redere som har skip i trafikk øst i Det indiske hav øst for Afrika.

Det store spørsmålet er hvordan de egentlig kan verne seg mot dem, og flere tar nå til orde for å utstyre skipene med bevæpnede vakter.

I et leserinnlegg i Dagens Næringsliv mandag tar skipsrederen Jacob Stolt-Nielsen til orde for å henrette piratene på stedet. Han mener det er uforståelig at ikke militære flåter senker piratenes båter «med mann og mus». Pirater lar seg nemlig ikke skremme av å bli stilt for en sivil domstol, ifølge Stolt-Nielsen.

- Farligere å bevæpne

Jacqueline Smith, Norsk Sjømannsforbund

Forbundsleder Jacqueline Smith i Norsk Sjømannsforbund sier nei til væpnede vakter på båtene.

Foto: Kai Jacobsen

Jørgen Vatne, som er viseadministrerende direktør i Norges Rederiforbund, sier at mange av skipseierne nå ønsker å leie inn folk som kan skyte tilbake - nettopp for å redusere risikoen for de som blir angrepet.

- Erfaringene viser at det å ha bevæpnede vakter ombord senker risikoen betydelig, sier Vatne.

Rederiet Frontline, som er det største tankrederselskapet i verden, har valgt å bevæpne seg på sine skip.

Men sjøfolkets egen fagforening, Norsk sjømannsforbund, ønsker ikke dette. De er sikre på at faren øker når det er vakter med skytevåpen om bord.

- Vi mener at vold kan avle mer vold. Bevæpning kan føre til enda sterke innsats fra piratene sin side. Det vil jo føre til økt risiko for de som er ombord, sier Jaqueline Smith, som er forbundsleder i Norsk sjømannsforbund.

- Hvem vet om rederne har de rette kvalifikasjonene til å foreta bevæpninga? Hvem er ansvarlig dersom en av disse vaktene skyter en av våre sjøfolk ved et uhell?, sier Smith.

Fire departementer jobber med saken

Jørgen Vatne, Norsk Rederiforbund

Jørgen Vatne, som er viseadministrerende direktør i Norsk Rederiforbund, sier at væpnede vakter ombord senker risikoen betydelig.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Det sitter i dag over 700 sjøfolk som gisler på mer enn 30 kaprede skip.

Regjeringen har foreløpig ikke tatt stilling til om skip som seiler under norsk flagg har lov til å væpne seg.

- Jeg skjønner frustrasjonen til de som har ansvar for båter og mannskap i de områdene piratvirksomheten drives. Men jeg tar avstand fra metoden, og jeg tror en slik krigserklæring snarere vil trappe opp konflikten snarere enn å løse den, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK mandag .

Han sier til NRK at regjeringen ganske snarlig vil ta stilling til om norske skip skal få anledning til å bevæpne seg langs Afrikas kyst.

Fire departementer jobber nå med å avklare hva Norge mener om bevæpning av norske skip, skriver Bergens Tidende.

– Det haster nå mer enn noensinne at regjeringen avklarer hvilke regler som skal gjelde for bevæpning slik at norske skip ikke ender opp som ekstra attraktive mål for piratene, sier Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten.

Men til tross for press fra både rederinæringen og opposisjonen er det fortsatt ingen avklaring fra myndighetenes side.

– Feltet er komplekst, og det er behov for juridiske avklaringer. Vi skal se på hvordan skipssikkerhetsloven, vaktvirksomhetsloven og våpenlovens anvendelsesområder griper inn i hverandre, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Torsgard i Justis- og politidepartementet til Bergens Tidende, og lover en avklaring «om kort tid».

AKTUELT NÅ