NRK Meny
Normal

- Dagbladet farer med løgner

Høy temperatur under debatt om Dagbladets dekning av SOS Rasisme og deres tette bånd til kommunistgruppa «Tjen Folket».

Henrik Ormåsen i SOS Rasisme og Tjen Folket

Henrik Ormåsen i SOS Rasisme og kommunistgruppa Tjen Folket går til hardt angrep på Dagbladet.

Foto: SOS Rasisme

Dagbladet har de siste dagene hatt flere artikler om organisasjonen SOS rasisme og båndene til kommunistgruppa "Tjen Folket". Gruppa skal ha sikret seg makten og de viktigste stillingene i SOS Rasisme.

I tillegg er det nå mistanke om medlemsjuks og støttepenger på avveie hos SOS Rasisme. Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), som fordeler offentlig penger til barn og unge, krever tilbake nesten 10 millioner kroner.

SOS Rasisme-topper tilknyttet «Tjen Folket» skal også ha brukt offentlige midler på eiendomskjøp landet rundt.

- Fabrikkerer løgner

I en lederkommentar i Dagbladet heter det at «SOS-rasisme er styrt av en liten gruppe stalinister som opererer under dekknavn (..) Denne gruppa har hatt kontroll over midler og engasjementet til flere tusen aktivister, i skjul og med manipulerende metoder som minner om sekteriske bevegelser i tidligere tiår».

(Artikkelen fortsetter)

Lars Helle

Dagbladet-redaktør Lars Helle sier at Tjen Folket ikke klarer å påvise ett tilfelle hvor Dagbladet farer med løgn.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Henrik Ormåsen, som er ansatt i SOS Rasisme og talsperson for Tjen Folket, er rasende på Dagbladet, og skriver i et leserinnlegg i dag at Dagbladets reportere har brukt mye energi på å fabrikkere løgner.

I Dagsnytt 18 tirsdag ble Ormåsen spurt om hvilke løgner Dagbladet har fabrikkert - helt konkret.

Se hele debatten i Nett-TV her

- Har ikke bevis

- De har fabrikert løgner om at vi er voldelige, og har videreformidlet oppkonstruerte referater som er fra et par år tilbake, sa Ormåsen i debatten.

- Men er ikke dere for væpna revolusjon?, spurte NRKs programleder.

- Jo, vi er for væpna revolusjon, men vi er likevel mindre voldelige enn stortingspartiene som nylig støttet bombing av uskyldige i Afghanistan. Vi er mot angrepskrigføring, men for retten til at folk skal bruke våpen for å frigjøre seg, sa Ormåsen.

- Tjen Folkets representant viser at han hverken i dette programmet eller i innlegget i Dagbladet i dag klart å påvise ett tilfelle hvor vi i Dagbladet farer med løgn, svarte Dagbladets sjefredaktør Lars Helle i debatten.

(Artikkelen fortsetter)

SOS Rasisme, landsstyret

SOS Rasisme er i hardt vær etter Dagbladets avsløringer. Bildet viser organisasjonens landsstyre.

Foto: SOS Rasisme

- Minner om kommunistjakt

Ormåsen mener at Dagbladets dekning av Tjen Folket minner om senator Joseph McCarthys kommunistjakt i USA på 50-tallet.

- Poenget til Dagbladet og McCarthy er at kommunismen er en fare som må renses ut av sentrale posisjoner. Det er det som ligger under for det veldig hatske angrepet som Dagbladet har mot oss, både med hensyn til forvrenging, forfalskning og mistenkeliggjøring av kommunister, sa Tjen Folkets representant.

Dagbladets sjefredaktør Lars Helle på sin side sier at avisa den siste uka har dokumentert at medlemmer av Tjen Folket har brukt metoder som minner om klassiske infiltrasjonsmetoder.

- De har kommet til maktposisjoner i SOS Rasisme, som er en stor, bred tverrpolitisk organisasjon i Norge, samtidig som det er tvil om de opererer med de rette medlemstallene og om de bruker de offentlige midlene på rett måte.

Vil ikke trekke tilbake

- Er det i seg selv et problem at de er revolusjonære kommunister?

- Det handler om måten det har skjedd på, kombinert med at det er stilt spørsmål rundt hvordan organisasjonen drives. De har brukt metoder som minner om klassiske infiltrasjonsmetoder fra 70-tallet. De har funnet seg en organisasjon de har inntatt og fått kontroll. Det er ikke nødvendigvis ulovlig men det er spesielt når en liten gruppe overtar en organisasjon på denne måten, sa Dagbladets redaktør.

Ormåsen sa i debatten at han reagerer kraftig på dette.

- Jeg meldte meg inn i SOS Rasisme i 1991 da det var mye rasismeproblemer i Brumunddal. Nå blir jeg mistenkeliggjort etter å ha brukt ufattelig mye krefter på å være med på å bygge opp SOS Rasisme. Jeg blir møtt med påstander om at jeg driver manipulerende og onde hensikter er svært provoserende, og jeg ber Dagbladet trekke dem tilbake.

- Vi har blitt bedt om dette av ledelsen i SOS Rasisme, men vi finner ikke grunnlag for å trekke noe tilbake, sa Helle.

- Du påstår at vi har brukt manipulerende metoder, men klarer ikke å vise til ett tilfelle på hvordan vi har manipulert oss dit vi er, svarte Ormåsen, som riktignok innrømmer at de må tåle kritisk granskning fra media når LNU krever tilbakebetalt 10 millioner kroner fordi de tviler på at medlemstallene er korrekt.

- Vi tåler det, men vi tåler ikke lurvete kampanjejournalistikk, sa Ormåsen, før han la til at LNU sitt grunnlag for sine uttalelser er veldig tynt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger