Marita Sofie Olaussen foran en PC-skjerm
Foto: Markus Thonhaugen / NRK

– Det verste var alt jeg hadde lagret på telefonen

Har du tenkt over at informasjonen du har på telefonen din kan bli utnyttet av kriminelle? Det hadde ikke Marita (20) heller. Men det var før mobilen ble stjålet.

Marita Sofie Olaussen er på butikken sammen med noen studievenner i Bergen. Mens hun pakker sammen varene, legger hun mobilen fra seg i et uoppmerksomt øyeblikk. Det blir det siste hun ser av den.

– Idet jeg går ut på parkeringsplassen og sjekker lommene mine, merker jeg at telefonen er borte. Jeg går inn i butikken igjen, men da er telefonen allerede tatt. De ansatte har ikke sett noe, og når jeg ringer meg selv kort tid senere, er telefonen avslått.

NRK møter Olaussen hjemme i Bodø. Håpet om at det var noen ærlige sjeler som hadde funnet telefonen har hun for lengst slått fra seg. Spesielt etter at hun for kort tid siden begynte å motta meldinger fra en rumensk mann på Facebook.

De har ingen felles venner, men på gebrokkent engelsk får mannen fram at han ønsker passordet til Samsung-kontoen hennes. I bytte mot passordet, lover han å sende henne telefonen tilbake.

– Da skjønner jeg at det faktisk er noen som har telefonen min.

Marita Sofie Olaussen viser fram en av meldingene hun har fått

Marita viser én av meldingene hun har fått. Mannen skriver flere ting, blant annet oppgir han telefonmodellen hennes og at politiet aldri vil klare å finne den skulle hun melde fra til politiet, ifølge Olaussen.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Over 3000 forsikringssaker i fjor

Historien til Olaussen er litt spesiell, for det er nok ikke alle som opplever at tyven, tilsynelatende, tar kontakt etter at telefonen først har blitt borte. Men at mange mobiler havner på avveie i løpet av et år, kan assisterende Emma Elisabeth Vennesland bekrefte.

Emma Elisabeth Vennesland

– Vær bevisst på at tyveririsikoen øker når du oppholder deg på steder med mye folk, sier Emma Elisabeth Vennesland hos If Skadeforsikring og Europeiske Reiseforsikring.

Foto: Pressefoto

Hun er assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring og Europeiske Reiseforsikring, og forteller at det ble erstattet stjålne mobiltelefoner for ca. 10,1 millioner kroner i 2015, fordelt på 3.610 saker.

– Metodikken rundt lommetyveriene er så utspekulert, og det går så fort og er så frekt at folk ikke innser graden av frekkheten før det er for sent, sier Vennesland.

Lommetyvene arbeider ofte alene, men det er stadig mer vanlig at to til fem samarbeider, og det skjer oftest i kø og trengsel.

– Folk avledes ved skubbing eller at man får en dytt. I sekundene etterpå utføres tyveriene presist og lynraskt. Dette er profesjonelt utført, forklarer hun.

Kan brukes til utpressing

For Olaussen var ikke det materielle tapet i seg selv det verste. Snarere at innholdet på telefonen skulle havne i uærlige hender.

– Det jeg er mest bekymret for, er først og fremst veldig personlige meldinger. Sensitiv informasjon både om meg selv og mine venner. Jeg har bilder som ikke alle trenger å se. Familiebilder, bilder tatt på byen og slike ting. Det er ganske ekkelt å tenke på at noen kan misbruke dette.

Frykten er ikke ubegrunnet, for som NRK forteller i en annen sak, opplever veiledningstjenesten Slettmeg.no at utpressing og trusler er et økende problem. Og her er bilder som kommer på avveie en gjenganger i mange av sakene.

– Jeg har ting på telefonen som kan være svært ødeleggende hvis det kommer ut, så det er klart jeg er bekymret, sier 20-åringen.

Marita Sofie Olaussen holder en mobiltelefon i hendene

Som mange andre, hadde ikke Marita reflektert noe særlig over hva hun egentlig hadde lagret på telefonen sin.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Ber folk være kritisk

Og det er dessverre slik at de med fiendtlige hensikter forholdsvis enkelt kan få ut informasjonen du har på mobiltelefonen, hvis du ikke har tatt nødvendige forholdsregler.

Bjørn Erik Thon

Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet synes det er en lur idé å ha telefonen på innerlomma, slik at man i størst mulig grad minimerer faren for tyveri.

Foto: NRK

Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet peker på at vi i dag lagrer omtrent alt på smarttelefonene våre: Det være seg bilder, e-post, huskelapper eller notater med passord til nettbank og andre nettsteder.

– Konsekvensen kan være at bilder sendes ut i ren sjikanehensikt, eller at man blir hacket eller utsatt for identitetstyveri, sier Thon.

Han får støtte fra Vidar Sandland hos Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

– Du må ta utgangspunkt i at informasjonen du har på telefonen kan komme på avveie, og være litt kritisk til hva du velger å ha lagret. Kompromitterende bilder av deg eller andre er for eksempel typisk interessant for kriminelle, og noe de kan bruke til utpressing eller økonomisk vinning på andre måter.

Trenger ikke fysisk tilgang

Og trodde du det var nok å ta vare på de mobile enhetene rent fysisk, må du tro om igjen. For NorSIS ser at informasjonstyveri oftere skjer ved at kriminelle ikke har fysisk tilgang, men at de heller bryter seg inn i offerets skytjeneste på nett.

– Skytjenester som iCloud eller Dropbox er ikke mer sikre enn det brukernavnet og passordet du har valgt, og mange ser ikke ut til å være klar over at telefonen synkroniserer både bilder og annen informasjon opp mot «skyen», sier Sandland.

Han forteller at de har en rekke eksempler på at kriminelle har lastet ned både bilder, filmer og annen informasjon fra offerets mobiltelefon etter å ha fått tilgang til vedkommendes skytjeneste.

– I neste omgang kan de forsøke å presse deg for penger eller få deg til å gjøre andre ting.

Et yndet tyveriobjekt

Morten Drægni politioverbetjent

Politioverbetjent Morten Drægni mener alle som minimum bør ha tastekode på telefonen sin.

Foto: Trine Bråthen / NRK

Politioverbetjent Morten Drægni er fagspesialist for ID-tyverier i Oslo politidistrikt, og forteller at misbruk av digitale personopplysninger er et stort problem.

– Denne uken kom det en undersøkelse som viste at 150 000 nordmenn har blitt utsatt for ID-tyveri de siste to årene. Vårt inntrykk er at dette er kriminalitet som er i vekst, der de kriminelle hele tiden utvider sin måte å operere på, sier Drægni.

Han mener smarttelefonen i så henseende er et yndet tyveriobjekt, på grunn av alle opplysningene vi har lagret på enhetene våre.

– For eksempel foto av passet og andre sensitive dokumenter, bilder av våre barn, sosiale applikasjoner som Facebook og Twitter samt alt det vi har liggende på mail-kontoen. Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva vi har lagret, og dernest hvordan dette kan misbrukes av folk med uærlige hensikter.

Har fokus på problemet

Drægni forteller også at politiet jobber spesifikt med lommetyverier, der gjerne smarttelefoner er det mest ettertraktede. I 2012 var det 18 000 registrerte lommetyverier i Oslo. I fjor var tallet nede i 8000.

– Så det er klart at i alle fall vi i Oslo har et sterkt fokus på tyveri av smarttelefoner, som igjen gjør det litt vanskeligere for tyvene å få tak i telefoner med sensitive opplysninger.

– Tror du politiet vi vil se flere saker i tiden fremover der kriminelle misbruker data fra telefonene våre?

– Med tanke på hvor mye sensitiv informasjon man kan ha lagret på en telefon, så vil jeg tro at dette allerede i dag er et veldig yndet tyveriobjekt, og at det i tiden fremover bare vil bli mer attraktivt å stjele telefoner fra folk.

Kunne få telefonen igjen for 1000 kroner

Marita Sofie Olaussen ser inn i kamera mens hun holder en telefon i hendene

Marita forteller at hun sannsynligvis vil bli mer forsiktig i tiden fremover.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Tilbake i Bodø mottar Marita fortsatt Facebook-meldinger fra den rumenske mannen. Det siste han har skrevet er at han for tusen kroner kan han sende telefonen tilbake til henne.

– Det er ganske latterlig, frekkheten kjenner ingen grenser. Jeg svarte at jeg ikke skjønner at noen har samvittighet til å ta noe fra andre, i alle fall noe så personlig, og så ikke levere det tilbake.

– Hva gjorde du?

– Jeg ga informasjonen til politiet. De gjorde et navnsøk i sine registre, uten at det førte fram, og bad meg i praksis om å bare legge dette bak meg, og heller ta kontakt igjen hvis dette ble plagsomt.

Vil bli mer forsiktig i fremtiden

Det at ukjente har både navn og nummer synes hun er ubehagelig. Nå vil Olaussen gjøre det hun kan for å unngå at det samme skjer igjen.

– Jeg kommer til å bli mer forsiktig med tanke på hva jeg har på telefonen av meldinger og bilder, og slette det som ikke andre trenger å vite.

Hun hadde både bankkort og førerkort sammen med telefonen. Nå vil hun holde telefonen adskilt for seg selv.

– Og så vil jeg bli flinkere til å ta backup, slik at jeg ikke mister alle bildene mine hvis jeg skulle være så uheldig å bli utsatt for et nytt tyveri i fremtiden, avslutter 20-åringen.