Hopp til innhold

Vogntog veltet i stormen og lekker diesel

Et vogntog har veltet på E10 og en bil har blåst av veien på Raftsundbrua. – Det er så vidt bilen holder seg på hjulene, forteller Jan Ottar Oufsen, som står i bilkø ved Gimsøy etter at bruene i Lofoten er stengt.

Vogntog veltet i Gullstadbotn

På E10 i Gullesfjord sør for Harstad har et vogntog tippet rundt i rundkjøringa. Ifølge politiet lekker diesel fra vogntoget, og nødetatene jobber på stedet.

Foto: Jens Andre M. Birkeland

Meteorologene utvider overvåkingen: Det blir full storm i Lofoten og Vesterålen, Troms og Finnmark utover ettermiddagen og kvelden i dag.

Gimsøybrua i stormen

Slik ser det ut ved Gimsøybrua i ettermiddag.

Foto: Kjetil Antonsen
Dalsvatnet (Kyllingdalen)

Dalsvatnet (Kyllingdalen)

Foto: John I Berg
Værøy

Fra Værøy tirsdag ettermiddag.

Foto: June Grønseth

Vegvesenet har satt opp lastebiler for å sperre tilkomsten til de stengte bruene i Lofoten.

– Flere biler kjørte over, så de ble nødt til å sperre fysisk, forteller Jan Ottar Olufsen, som skal hente barn i barnehage på den andre siden.

Selv tør han ikke forlate bilen.

– Det er så vidt bilen holder seg på hjulene, forteller Jan Ottar Oufsen

Både Gimsøystraumen og Raftsundet bru stengt. På østsiden av Gimsøybrua står en pick-up og sperrer. På fylkesvei 835 i Bogen er Engeløybrua stengt og bilister må ikke kjøre over broen. Her er vinden målt til 39 sekundmeter.

Klarte ikke å trekke pusten

June Grønseth forteller at vindstyrken har økt til godt over 30 sekundmeter på Værøy.

– Vendt mot vest klarte jeg ikke å trekke pusten mot vinden, og jeg måtte stå mot bilen for ikke å blåse av gårde, forteller hun til NRK.

Vogntog veltet

Vogntog veltet i rundkjøring i Gullestadbotn

E10 i Gullesgjordbotn sør for Harstad er nå stengt i rundkjøringen der et vogntog har veltet og lekker olje. Brannvesenet tetter oljelekkasjen

Foto: Jens Andre M. Birkeland

På E10 i Gullesfjord sør for Harstad har et vogntog tippet rundt i rundkjøringa. Ifølge politiet lekker diesel fra vogntoget, og nødetatene jobber på stedet. Ambulansen har fått fører inn i sin bil. Ingen ting tyder på alvorlige skader. Rundkjøringen er stengt mens brannvesenet tetter oljelekkasjen.

En bil har blåst av veien ved Raftsundbrua, men heller ikke her er det meldt om personksader.

På fylkesvei 872 er veien delvis sperret ved Kvitnes i Hadsel kommune. Årsaken er et tre som sperrer halve veien i en sving.

– Respekter skilting

Avdelingsdirektør Geir Jørgense i veiavdelingen i Statens vegvesen i Midtre Hålogaland ber om at bilister respekterer skilting om stengte veier og bruer.

– Når ei bru blir stengt, så er det en grunn til det. På samme måte som når det blinker rødt i en tunnel, så skal du ikke kjøre inn i tunnelen.

– Vi ser at vinden har blitt så kraftig at vi har blitt nødt til å stenge flere bruer enn det jeg hadde trodd på forhånd. Sånn som det ser ut nå kommer vi til å ha stengte bruer i flere timer framover.

Treffer Lofoten og Vesterålen

I Nordland får Lofoten og Vesterålen den verste støyten når det gjelder vind, men også Helgeland vil merke uværet.

I småbåthavna i Mosjøen har vinden skapt trøbbel for tre småbåter som ligger lagret på land. En har veltet. Eiere bes ta seg til området, melder politiet på Helgeland.

Hurtigruta kjemper mot uværet

Hurtigruta kjemper mot uværet.

Foto: Jens Andre M. Birkeland

Innstilte ferger

En rekke ferger langs kysten må ligge i ro i den sterke vinden. Sambandene Bognes og Lødingen, Svolvær-Skrova og Sund-Horsdal-Sørarnøy er alle innstilt. Det samme gjelder sambandene Levang-Nesna og Forøy-Ågskardet på Fv 17.

Fergen mellom Bodø og Moskenes innstiller fra klokken 16.30, mens Bodø-Værøy- Røst innstiller fra klokken 16.

Sterk sidevind fører til at Widerøe ikke kan lande i Andenes og Stokmarknes. Widerøe prøver å organisere busskjøring, men pga stengte veger blir det vanskelig å få passasjerene dit de skal.