Hopp til innhold

Vil utrydde samtlige bjørner

Denne ruggen likte dårlig å bli forstyrret i kveldsmaten, og reiste seg på to for sauegjeteren og hunden hans. Nå lever den farlig, for Rovviltnemnda vil fjerne all bjørn på Helgeland.

Bjørn fra Nordland

GRETTEN BAMSE: Bjørnen likte dårlig å bli forstyrret, og reiste seg på to da sauegjeteren i Susendal kom for nær i fjor sommer.

Foto: Einar O. Båfjelldal

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det var i 22-tida en julikveld i fjor at gjeter Alvar Hansen og pyrineerhunden hans gikk rett på bjørnen i Skinnfjellia i Susendal. Da lå den velvoksne bjørnen og spiste på kadaveret av en voksen sau. Det lå også et kadaver at lam like ved.

Bjørnen likte dårlig å bli forstyrret, og reiste seg på to da sauegjeteren var 50 meter fra bamsen. Deretter tok den beina fatt - med hunden i helene. Hunden fulgte sporet av bjørnen i cirka 250 meter før den returnerte.

Herjet i saueflokkene

Saueeier Bjørnar Hansen i Susendal er en av bøndene som opplevde at bjørnen herjet i saueflokken. Nå kan han få drahjelp til å fjerne rovdyrtrusselen på indre Helgeland.

Med utspillet om rovdyrfrie soner ønsker Rovviltnemnda i Nordland å få redusert dyrelidelsene og tapstallene på sau og rein. I ett nytt vedtak foreslår nemnda nå hvilke områder det skal være rovdyr i, og hvor det skal være sau og rein.

– Rovviltnemnda har vedtatt at det ikke skal være bjørn i det såkalte bjørneområdet på Helgeland, sierleder Ann-Hege Lervåg i Rovviltnemnda i Nordland.til NRK.no.

Må skytes

– Men rovdyrene følger jo etter beitedyrene. Hvordan ska dere fysisk forhindre bjørnen å komme til Helgeland?

– Den eneste måten er uttak, sier hun.

Vil følge sentral politikk

Senterpartipolitikeren sier vedtaket ikke er i konflikt med Stortinget sine vedtak som om en todelt målsetning, både rovdyr og en landbruksnæring som kan leve.

– Slik det er nå, har vi greid å nå bestandstallene for rovdyr (ikke bjørn, red anm), men tapstallene er kjempehøye og driftsbruk legger ned unna for unna, så det må vi ta alvorlig.

Krav om to ynglinger

Fylkesmannens miljøvernavdeling hadde lagt fram et annet saksframlegg enn Rovviltnemnda. I forhold til å oppfylle kravet om to årlige ynglinger mener Fylkesmannen det trenges et større bjørneområde i sørdelen av fylket.

Det er ikke Nordland bondelag enige i.

– Vi mener to ynglende binner er altfor høyt tall for et langt og smalt fylke. Om vi lager soner for bjørnen, så bryr ikke bjørnen seg om det. Ergo så blir vi berørt over hele Nordland, for fylket er så smalt, sier styremedlem Ingvar Ramsvik i Nordland Bondelag.

– Planen er i teorien bra, men han tviler på at den vil redusere konfliktnivået, legger han til.

Nå er det opp til Direktoratet for Naturforvaltning å godkjenne planen, og leder for rovviltnemnda, Ann-Hege Lervåg, innrømmer at hun er spent på utfallet.