Hopp til innhold

Vil innføre studieavgift for studenter utenfor EØS-området

Studentleder frykter en dominoeffekt mot skolepenger for alle.

Torbjørn Røe Isaksen

VIL INNFØRE STUDIEAVGIFT: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vurderer å innføre studieavgift for studenter som ikke kommer fra EØS-land.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

– Dette er i mine øyne helt feil. Vi har en lang tradisjon i Norge om at utdanning skal være gratis. Alle skal ha lik mulighet til utdanning, og det vil man ikke få hvis regjeringen innfører skolepenger for utenlandske studenter, sier leder av Studentorganisasjonen i Bodø, Mats Myrstad til NRK.no.

I neste års statsbudsjett foreslår regjeringen å innføre skolepenger for internasjonale studenter fra land utenfor EU/EØS, til tross for at et samlet Storting sa nei til dette for under ett år siden.

Regjeringen kutter i bevilgningene til universiteter og høgskoler med 80,5 millioner kroner og anbefaler institusjonene å ta inn dette gjennom skolepenger.

Stort tap for Norge

Arne Erik Holdø

NEGATIVT: Rektor ved Høgskolen i Narvik, Arne Erik Holdø, mener en innføring av skolepenger for internasjonale studenter vil ha negative effekter.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Cirka 15 prosent av studentene ved Høgskolen i Narvik er fra utlandet. 8 prosent er fra Kina og Russland. Rektor Arne Erik Holdø ved høgskolen mener forslaget om skolepenger vil ha svært negative effekter.

– Dette vil være et vesentlig stort tap for Norge og for Høgskolen i Narvik. Det kan bety en reduksjon av utenlandske studenter som ønsker å studere her. Høyere utdanning skal være internasjonal, og det er viktig for oss at de studerer her, sier Holdø.

I Sverige falt antallet utenlandske studenter med 80 prosent det året de innførte studieavgiften. Rektoren frykter at en innføring av skolepenger for internasjonale studenter vil føre til at færre utenlandske studenter søker seg til Norge.

– Etter at skolepenger ble innført i Sverige, hadde de en stor reduksjon av internasjonale studenter. Når det har skjedd i nabolandet, så ser jeg ikke bort i fra at det også kan skje i her, sier rektoren.

Frykter dominoeffekt

Høgskolen i Narvik

FÆRRE STUDENTER: Rektoren ved Høgskolen i Narvik frykter at færre utenlandske studenter vil søke seg til skolen, hvis regjeringen går inn for å innføre skolepenger i neste års statsbudsjett.

Foto: Høgskolen i Narvik

Myrstad frykter en dominoeffekt der skolepenger for internasjonale studenter er første steg på veien til skolepenger for alle. Forslaget truer derfor alle studenter, sier Myrstad.

– Vi har sett eksempler på det i andre land, og vi er redde for at det også kan skje i Norge. Det hadde i så fall vært svært negativt og noe vi slettes ikke ønsker, sier Myrstad.

Holdø ønsker ikke å spå i framtiden, men ser ikke bort i fra at regjeringen kan komme til å innføre skolepenger for alle studenter i framtiden.

– Selv studerte jeg i England på 1970-tallet. På den tiden betalte de engelske studentene ingenting og de fikk stipend. I dag må studentene i England ta lån i tillegg til at de betaler høye skolepenger. Det er noe som finnes i resten av Europa, det er bare et spørsmål om når vi får det i Norge, sier rektoren.

Myrstad håper at Stortinget fastholder ved gratisprinsippet og stemmer i mot å gjøre utdanning til handelsvare.

– Vi forventer at Stortinget er prinsippfaste i budsjettbehandlingen og ser viktigheten av internasjonalisering i høyere utdanning, sier Myrstad.