Hopp til innhold

Nordmenn vil ikke betale for sjøkabler

Det er liten vilje blant nordmenn til å ta regningen, dersom regjeringen går for mer bruk av sjøkabel i stedet for monstermaster i årene fremover.

Kraftledninger

Det norske folk er ikke villig til å betale det det vil koste å flytte strømkablene under havet.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Tre av ti nordmenn vil ikke betale en krone mer i nettleie, for å unngå naturinngrep i forbindelse med kraftutbygging. Det viser en undersøkelse Infact har gjort for NRK.

På Vestlandet er viljen størst til å betale ekstra for å unngå naturinngrep i forbindelse med kraftutbygging, men 22,6 prosent svarer samtidig at de ikke er villig til å betale en krone mer.

På landsbasis svarer kun 14 prosent at de er villige til å betale det det vil koste, dersom regjeringen åpner for mer bruk av sjøkabler.

Tor Inge Akselsen

Tor Inge Akselsen er overrasket over utfallet av undersøkelsen.

Foto: Pressebilde

Les også: Alt om kraftlinjene i Hardanger

- Dette er svært interessant. Det er veldig overraskende at det er så mange som er tydelig på at de ikke vil betale mer enn i dag for å slippe å se kraftledninger, sier Informasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen.

Skutt i været

Interessen for andre løsninger enn luftspenn i forbindelse med kraftutbygging har skutt i været i kjølvannet av Hardanger-saken.

Tor Inge Akselsen sier at det daglig kommer krav om utredning om av sjø- eller landkabler i andre deler av landet.

- Det strømmer på med krav om nye kabelutredninger og nye utredninger om kabelalternativ som allerede er utredet, sier han.

Les også: Statnett klare til å reise 52 master - Statnett møtte folket

(artikkelen fortsetter under)

Jens Stoltenberg og Hardanger

Hardanger-saken har skapt mye hodebry for Jens Stoltenberg og regjeringen.

- Vanskelige valg

Viljen til å ta regningen er det imidlertid verre med.

Sjøkabel er opptil ni ganger dyrere enn luftspenn og undersøkelse Infact har gjort for NRK viser at nærmere 30 prosent av de spurte ikke vil betale en krone mer i nettleien for å unngå de såkalte monstermastene.

- Dette viser at vi står foran en del vanskelige valg de kommende årene, sier energipolitisk-talsmann i SV, Snorre Valen.

- Vi har et nett som ikke er godt, vi skal bygge ut mye fornybar energi og samtidig er det viktig å ta hensyn til naturen. Jeg tror det er bred politisk enighet om at vi må finne en god balanse, fortsetter han.

Øker presset på regjeringen

Konsulentselskapet EC Group har regnet ut at dersom myndighetene åpner for mer bruk av sjøkabel de neste ti årene, må hver strømkunde betale opptil 3000 kroner mer i nettleie i året.

Ketil Solvik-Olsen

Ketil Solvik-Olsen

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Bare 14 prosent av de spurte i undersøkelsen er villig til å ta en slik regning. Det kan øke presset på regjeringen i Hardanger-saken.

- Hvis man prøver å komme enkelt ut av Hardanger-saken med å si ja til den dyreste løsningen, vil alle andre kreve det samme, sier Solvik Olsen fra Frp.

Han mener undersøkelsen bør være en vekker for miljøbevegelsen.

- Denne undersøkelsen viser at miljøbevegelsen ikke har dekning for at folk vil betale, koste hva det koste vil, for å finne alternative løsninger, sier han.

Les også: Sjøkabel kan gi store ekstrautslipp - – Mastene gir dyrere kraft

Må være fornuftig i nord

Undersøkelsen fra Infact viser at 33 prosent av de spurte i Nord-Norge ikke vil betale mer i nettleie for å unngå nye såkalte monstermaster i naturen.

Statnett skal gjennomføre flere store prosjekter i landsdelen i tiden framover, blant annet skal en ny linje på plass fra Narvik til Balsfjord, og videre til Hammerfest.

For landsdelen er det viktig at pengene til utbygging blir brukt fornuftig, mener Akselsen.

- Hittil har det vært slik at man har lagt vekt på å få mest mulig overføringskapasitet igjen for hver krone som er investert. Hvis man nå velger helt andre løsninger, vil det naturligvis føre til at vi ikke kommer så raskt i mål som vi hadde tenkt, sier Akselsen.