Vil halvere norsk lakseproduksjon

Oppdrettslaksen skaper nye arbeidsplasser langs hele kysten, men Naturvernforbundet er fortsatt kritisk og vil halvere norsk lakseproduksjon. Hva mener du?

Oppdrettslaks

HENDER I ARBEID: En ny analyse viser at oppdrett bidrar til mange arbeidsplasser langs kysten.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Norsk fiskeoppdrett bruker mer fisk enn den produserer, og miljøorganisasjonene har lenge ment at oppdrettsfisken bidrar til å tømme havet.

– For hver kilo oppdrettsfisk som produseres, går det med fôr tilsvarende over to og en halv kilo villfisk i form av fiskemel og fiskeolje, sier fiskeriansvarlig i Naturvernforbundet Gunnar Album til NRK.no.

På miljøfestivalen til Naturvernforbundet i Kabelvåg tok han til orde for at norsk lakseprodusksjon burde halveres.

– Det er fiskeriene, og ikke oppdrett som gir ringvirkninger og arbeidsplasser langs kysten, mener han.

Oppmuntrende rapport

En ny analyse fra forskningsselskapet Sintef Fiskeri og havbruk slår fast at hvert årsverk i havbruksnæringen skaper 1,7 årsverk i annet norsk næringsliv.

Gunnar Album

VIL REDUSERE OPPDRETT: Fiskeriansvarlig i Naturvernforbundet Gunnar Album.

Foto: Albertine Selvik/NNV

For oppdrettsnæringen, som i ett år har blitt sterkt kritisert for lakselus, påstander om gift i fisken, mangel på bærekraft, kritiske TV-program og harde angrep fra Kurt Oddekalv, er analysen fra Sintef-selskapet godt nytt.

Svart på hvitt får de bekreftet at det ikke bare gjør gale ting, men at det betyr mye for store deler av annet næringsliv.

– Miljøbevegelsen bør ta i betraktning den samfunnsmessige betydningen oppdrettsnæringen har i sine vurderinger, sier rådgiver Merete Sandberg i Sintef Fiskeri og havbruk, som står bak analysen.

Lar seg ikke imponere

Kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, mener miljøbevegelsen ikke vil ta inn over seg at oppdrett av laks skaper arbeidsplasser.

– Forslaget om å redusere oppdrettsproduksjonen vil føre til at mange arbeidsplasser langs kysten vil forsvinne. Oppdrettsnæringen gjør faktisk miljøet en tjeneste ved at mye av råstoffet til fiskefôret kommer fra avfall fra annen fisk, mener han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.