Hopp til innhold

– Oljemotstanderne slipper for billig unna

Oljeindustrien anklager naturvernerene for å ikke ville snakke om hvor mange arbeidsplasser som vil forsvinne når de kriger mot både olje og oppdrett.

Sigbjørn Aanes

LOFOTENS FRAMTID: Informasjonssjef Sigbjørn Aanes i Oljeindustriens landsforening lurer på hva miljøvernerne mener man skal leve av i Lofoten.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Oljeindustriens landsforening (OLF) synes miljøbevegelsen, som denne helga var samlet i Kabelvåg, slipper billig unna med sine argumenter.

– Det snakkes lite om hva vi skal leve av, mener Informasjonssjef Sigbjørn Aanes i Oljeindustriens landsforening synes oljemotstanderne bidrar lite for å få mer fakta på bordet.

– De må gjerne arrangere folkefester, men kunnskap må til. De er i mot olje- og gassvirksomhet utenfor Nordland og Troms. Men Naturvernforbundet vil helst ikke snakke om hvor mange arbeidsplasser som kan komme til å forsvinne, sier Aanes til NRK.no.

– Vil redusere oppdrett

– Naturvernforbundet vil redusere oppdrett kraftig, ei næring som sysselsetter mange mennesker i Lofoten og Vesterålen. Jeg stiller spørsmål om hvor mange arbeidsplasser de skal eliminere, ved både å nekte for olje, og jobbe mot oppdrett også. Dette ønsker de visst ikke å snakke så veldig høyt om, sier han.

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, sier det er en myte at oppdrettsnæringen har så stor sysselsetting og viser til tall fra Forvaltningsplanen for Norskehavet 2007.

I følge forvaltningsplanen jobbet det for tre år siden 3183 personer som fiskere i Nordland, mens 727 var ansatt i oppdrett.

– OLF er kunnskapsløse når de sier vi vil eliminere arbeidsplasser. Vi vil skape varige arbeidsplasser innenfor de tradisjonelle fiskeriene, ikke arbeidsplasser som bare vil være der noen tiår, sier Haltbrekken.

Han mener 400 nye arbeidsplasser kan bli skapt ved å overføre kvotene fra fabrikkskipsflåten til kystflåten, og mener satsingen på den tradisjonelle fiskerinæringen er veien å gå.

Lars Haltbrekken

Lars Haltbrekken mener OLF er kunnskapsløse når de anklager oljemotstanderene for å ikke ville snakke om arbeidsplasser i Lofoten og Vesterålen.

Foto: Ola Helness

Vil dere redusere antall stillinger i oppdrettsnæringen?

Vi vil sette et tak på hvor stor oppdrettsnæringen skal vokse. Grunnen til det er at næringen ikke driver bærekraftig. Fisk som kunne vært brukt som menneskemat, går istedet til å fore en mindre mengde fisk, sier Haltbrekken, som ikke vil si noe om hvor mange færre arbeidsplasser i oppdrettsnæringen Naturvernforbundet ser for seg i framtiden.

Oppdrettsmerder

Naturvernforbundet vil ikke la oppdrettsnæringen vokse, og ønsker heller å fokusere på de tradisjonelle fiskeriene som har høyere sysselsetting i Nordland.

Foto: REUTERS/SCANPIX

Må søke kunnskap

Aanes sier oljeindustrien har tatt inn over seg det som skjedde i Mexico-gulfen. Nettopp derfor er det viktig å søke mest mulig kunnskap om konsekvensene av oljevirksomhet.

– Det er ingen tvil om at folk sørfra kommer og skal lære oss i nord. Folk i Lofoten og Vesterålen må gjøre seg opp en mening på bakgrunn av fakta. Derfor må vi få en konsekvensutredning, sier Aanes.

Miljøfestival i Kabelvåg

Natur og Ungdom under miljfestivalen i Kabelvåg.

Foto: Sam Chimaobi Ahamba, Natur og Ungdom

Sp-er for olje

Sjefen hans var på besøk i hjemkommunen for å markere sin oljemotstand, men lokalleder John Rune Nilsen i Vågan Senterparti kan styre sin begeistring.

– For all del. Liv Signe Navarsete må gjerne komme til Lofoten, men personlig er skuffet over mitt eget parti, sier Nilsen.

Vågan Senterparti er nemlig delt i synet på oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. De fleste i lokalpartiet mener man bør gå for en konsekvensutredning. Selv har Nilsen profilert seg på ja-sida.

Han synes det er på tide at Nord-Norge får ta del i petroleumseventyret, et eventyr som skal leve i tett sameksistens med både fiskeri, havbruk og reiseliv.

– Jeg håper mitt syn vinner fram til slutt. Denne regionen trenger sårt flere bein å stå på. Olje- og gassvirksomhet vil bety flere arbeidsplasser og mer næringsutvikling, sier han.

Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete besøker NorLense i Hadsel

Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete besøker NorLense i Hadsel.

Foto: Nils Mehren