Vil du bli eier av en 60 år gammel brannbil?

Den har gått 9.000 kilometer, og har slukket mang en brann. Nå selger Lofoten brann- og redningsvesen et veteranklenodium til høystbydende.

Brannbil til salgs i Vestvågøy

Brannbilen er av typen Jeep Willy's, og ble kjøpt inn til daværende Hol kommune i 1958.

Foto: Lofoten brann- og redningsvesen

– Den var aldeles ikke behagelig å sitte i. Brannbilen var rett og slett ubekvem, men den gjorde jobben, forteller tidligere brannmester Alv Jakobsen.

På annonsemarkedet Finn.no kan man nå kjøpe en nesten 60 år gammel brannbil. Klenodiet har gått rundt 9.000 kilometer, og har firhjulstrekk, står det i annonsen, ifølge Lofotposten som først omtalte saken.

Tidligere bestod Vestvågøy av fire kommuner, og bilen ble innkjøpt til daværende Hol brannvesen i 1958. Da Jakobsen begynte i brannvesenet i 1979, hadde bilen vært i tjeneste i 20 år. Ifølge den tidligere brannmesteren, var bilen allerede da gammel.

Selges til høystbydende

Brannbil til salgs i Vestvågøy

Leser man i annonsen kan det virke som om det er trøbbel med forgasseren.

Foto: Lofoten brann- og redningsvesen

– Det var den eneste brannbilen på hele Vestvågøya. Utover den, var det privatbiler som dro brannsprøyter rundt omkring. Bilen var i drift frem til begynnelsen av 80-tallet.

Brannbilen er av typen Jeep Willy's. Den har fått tilsyn fra den lokale veteranbilforeninga mens den har stått lagret. Her har plugger blitt skiftet, og ledninger og batterier har også blitt byttet. Men leser man videre i annonsen, er det nærliggende å tro at i hvert fall forgasseren må byttes.

Jakobsen forteller om en brannbil med kapasitet til å bære noen hundre liter vann, og som kunne nå en toppfart på rundt 70 kilometer i timen. Nå selger Lofoten brann- og redningsvesen bilen til høystbydende over 25.000 kroner.

– Det blir stadig færre

Ifølge brannbilekspert Iver Aage Iversen ved Brannmuseet i Oslo, var Willy's den første brannbilen i mange norske småkommuner etter krigen.

– De første som kom var overskuddsmateriale etter andre verdenskrig. De kom med fire hjul, ratt og front. Resten ble bygget og tilpasset, sier forfatteren av boka «Brannbiler i Norge» til Lofotposten.

Iversen har sett mange forskjellige varianter av bilen, og synes ikke at 25.000 kroner for versjonen i Stamsund er en ille pris.

– Det blir stadig færre av dem. Dette ser ut som en fin utgave, så det er trist hvis den ikke blir tatt vare på, avslutter han til avisa.

Brannbil til salgs i Vestvågøy

Brannbilekspert Iver Aage Iversen mener det er et flott eksemplar som er til salgs.

Foto: Lofoten brann- og redningsvesen

– Kanskje blir det budkrig

For Alv Jakobsen, som sluttet i brannvesenet i år 2000, er det viktigste at den gamle brannbilen blir i kommunen.

– Jeg ønsker at en veteranklubb eller privatpersoner skal kunne ta vare på den her. Kanskje kan bilen kjøre fremst i 17. mai-toget.

Jakobsen jobbet i brannvesenet frem til i år 2000. Da hadde han vært der i 21 år, og hadde vært på mange utrykninger med bilen.

– Denne brannbilen er et klenodium. 25.000 kroner er meget rimelig. Kanskje det blir budkrig, avslutter den tidligere brannmesteren Jakobsen.

Created by InfoDispatcher