Hopp til innhold

Snøhetta vil bygge spektakulært hotell i Lofoten

Nesten helt ytterst i Lofoten vil arkitektfirmaet Snøhetta bygge et slangeaktig og dramatisk operahotell på 11.000 kvadratmeter. – Dette blir et hotell med ypperste luksus, sier lokal samarbeidspartner.

Snøhetta med spektakulært hotell i Lofoten, Lofoten Opera Hotel

Prosjektet på Glåpen i Moskenes kommune er i en tidlig fase, men byggingen av Lofoten Opera Hotel forventes å starte i løpet av året.

Foto: Snøhetta

Prosjektet i Sørvågen i Moskenes kommune er i en tidlig fase og finansieringen er ikke på plass, men byggingen av Lofoten Opera Hotel forventes å starte i løpet av året, skriver arkitektnettstedet Dezeen.

– Det som blir bygd i dag er litt for sparsomt. Dette blir et annet nivå, sier grunneier i Sørvågen og lokal samarbeidspartner, Øivind Arntzen, til NRK.no.

Satser på luksus

For dette blir ikke et hotell for Hvermansen. Bygningen skal inneholde en blanding av hotellokaler og leiligheter. Det skal også være spafasiliteter, sjøbad, turområder og et amfiteater knyttet til bygget. Hele tomten skal være som en stor scene, derav navnet Opera.

– Rorbuer og hoteller som finnes i dag er for enkle og mange vil bo litt mer luksuriøst. Dette blir et hotell for å bo på, ikke bare vente på flyet, sier Arntzen som mener nybygget blir et løft for hele Norge.

Det blir dyrere enn vanlig, men med større opplevelser.

Hotellet skal slynge seg om en indre gårdsplass, og tilby utsikt mot Norskehavet i flere himmelretninger. Den organiske formen er ment å åpne og beskytte på samme tid.

– Det er veldig fint at dette ikke blir noe papphotell. Heller et hotell for fremtiden, i motsetning til mange andre, sier grunneieren som lenge har jobbet for å legge til rette for et hotell på tomta.

Vil koste over 400 mill

«Den spektakulære utsikten og følelsen av å stå omgitt av elementene, er hovedkvalitetene ved plasseringen», skriver Snøhetta på sine nettsider.

Prosjektet har en kostnadsramme på 350–400 millioner kroner.

– Men det blir sikkert overskridelser. Med tanke på kvalitet blir det ikke spart på noe.

Håpet er å starte bygginga allerede inneværende år.

– Grunnarbeidet på tomta er gjort og reguleringsplanen er laget for området og godkjent av kommunen. Byggetillatelse og anbud fra entreprenører mangler, men dette er bare formaliteter.

– Hva med finansieringen av dette?

– Finansieringen har vi kontroll på, sier Arntzen.

Færre turister – ingen problem

Reiselivsstatistikken viser at det kom færre turister til Lofoten i fjor sammenliknet med tidligere år. Årsaken kan være at mange av de viktigste landene for den norske turiststrømmen sliter med økonomien. Dermed blir turene til Nord-Norge og Lofoten for dyre. Men det bekymrer ikke Arntzen.

– Vi har klart å løfte blikket høyt for mulighetene i Lofoten. De rike har fortsatt penger og med dagens direkteruter fra Dubai til Oslo, er alt mulig.

Snøhetta med spektakulært hotell i Lofoten, Lofoten Opera Hotel
Foto: Snøhetta