Hopp til innhold

Vi stikker av fra skadene

De fleste av oss stikker av når vi skader en annen bil. Dette koster bilistene hundrevis av millioner, men få fra Nordland gjør noe for å forebygge skader, viser en undersøkelse gjort for If Skadeforsikring.

Trangt i parkeringshus

Trange parkeringshus fører til at mange er uheldige og bulker bilen til andre. Men svært få nordlendinger sier ifra om skaden de har påført andre.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

47 prosent av nordlendingene har opplevd å få skader på bilen sin, mens den har stått parkert. Men kun to av ti har opplevd at synderen har tatt kontakt, eller ventet ved bilen for å gjøre opp for seg.

Det viser en undersøkelse som Perduco har gjennomført for If Skadeforsikring blant 1900 privatpersoner.

– Her er vi på sporet av en moralsk brist i befolkningen. Alle ville like om den som skadet bilen ordnet opp etter seg, men det er altså veldig få av oss som faktisk ordner opp når en selv forvolder skade, sier fagsjef Kurt Undereidet i If Skadeforsikring.

Kostbart å si ifra

Høye kostnader knyttet til reparasjon er en viktig årsak til at mange stikker av, mener Undereidet.

– En vanlig reparasjon av en bulket dør kan koste rundt 7000 kroner pluss moms. Mange av de som stikker av frykter nok kostnadene og bonustapet på sin egen forsikring, sier han.

Undersøkelsen viser at 51 prosent på landsbasis har opplevd at bilen er påført skader fra andre biler mens den stod parkert på en parkeringsplass eller i et parkeringshus.

– Det er nedslående at såpass få opplever at gjerningsbilisten vil gjøre opp for seg, sier Kurt Undereidet, fagsjef i If Skadeforsikring.

Vrien parkering

De fleste uhellene skjer på trange parkeringsplasser eller i uoversiktelige parkeringshus. Rundt halvparten av de spurte i Nordland svarte i undersøkelsen at de ofte opplever at det er trangt eller vanskelig å manøvrere bilen i parkeringsanleggene.

– En del parkeringshus er bygget som om vi alle hadde småbiler, men i stedet er bilene blitt større og ofte med dårligere utsikt, sier Undereidet.

I følge Undereidet finnes det flere måter å forebygge bulking på. En måte er å rygge bilen inn i parkeringslommen. En annen metode nordmenn bruker er å gjøre innkjøp på tider hvor det er mindre trafikk på kjøpesentrene. Andre velger å unngå å parkere biler ved biler med barneseter, for å sikre seg mot at barn skal være uheldig og skade bilen. Men Undereidet plasseres også ansvar hos handelsnæringen.

– Jeg tror kjøpesentrene kan bygge mye velvilje fra publikum ved å lage romsligere og på andre måter bedre parkeringsanlegg, sier han.