Hopp til innhold

Politiet: – Vi må vente på eksperter før de hentes opp

Det vil ikke bli gjort forsøk på å hente opp de to dykkerne som omkom i Pluragrotta før over helga. – Dette er ikke gjort på to minutter. Sikkerhet er alfa omega.

Dykkerulykke i Pluragrotta i Rana

– Vi får til å hente dem opp, men det kan ta sin tid, sier operasjonsleder.

Foto: Hans Petter Sørensen

Sivilforsvaret holder nå vakt i området rundt grotta hvor to sportsdykkere omkom etter en ulykke i grottesystemet i Plurdalen utenfor Mo i Rana fredag.

De to omkomne, som begge er av finsk nasjonalitet, ligger på 130 meters dyp, noe som gjør det krevende å få hentet de opp.

– Det blir ikke gjort noe i helga for å hente opp de omkomne, bekrefter operasjonsleder Fred Leirvik ved Helgeland politidistrikt til NRK.no.

Fem personer var involvert i hendelsen, av disse er to personer omkommet. De tre andre dykkerne overlevde, men ble sendt direkte til Universitetssykehuset i Tromsø for behandling i en trykktank.

Venter eksperthjelp over helga

Ifølge en kilde i grottemiljøet i Rana er dette andre gangen det dykkes helt ned til 130 meter i Pluragrotta. Sist det skjedde var i desember 2012 – også den gangen var det finske dykkere som gikk ned til hele 132 meter.

Dykkingen ble filmet og lagt ut på nettstedet Vimeo. (ekstern lenke)

– Det må hentes inn eksperter på feltet, og også nødvendig utstyr for å kunne hente opp de omkomne fra så dypt vann. Dette er ikke en prosess som er gjort på to minutter, sier Leirvik.

Ifølge politiet vil arbeidet trolig komme i gang på mandag.

– Vi får til å hente dem opp, men det kan ta sin tid.

– Sikkerhet viktigst

Dykkerulykke i Pluragrotta

Teknisk etterforskning vil foretas både på stedet, og i etterkant.

Foto: Hans Petter Sørensen

Parallelt foregår etterforskning av hendelsen. Politiet har iverksatt både taktisk og teknisk etterforskning av hendelsen med sikte på for å få klarlagt detaljene rundt hendelsesforløpet. Teknisk etterforskning vil foretas både på stedet, og i etterkant.

– To av dykkerne er ute av sykehus, og er avhørt av politiet, bekrefter Leirvik.

De pårørende er også varslet. Nå gjenstår organiseringen av det som vil bli en svært krevende prosess i å hente ut de omkomne.

– Sikkerhet i denne saken er alfa omega. Vi kan ikke sette andre liv i fare.

Forbud opprettholdes

Dykkeforbud og ferdselsforbud i grottene opprettholdes inntil videre.

– Det er fortsatt uvisst hvor lenge forbudet vil vare, sier Leirvik.

Det finnes ingen statlige regler for fritidsdykking, men på Norsk grottedykkerforbund sine arrangementer er det en dybdebegrensing på 50 meter.

Ikke den første ulykka i Pluragrotta

37-årig dykker omkom i Plura i 2006

Fredagens tragiske ulykke er ikke den første i Pluragrotta. 16. august i 2006 omkom en 37 år gammel mann fra Grimstad i en drukningsulykke 1200 meter inn i det massive grottesystemet.

Den omkomne dykket sammen med en annen, men gikk tom for luft på 110 meters dyp etter å ha fått skader på dykkerutstyret.

Makkeren klarte å ta kameraten opp på 75-meters dyp, men da stod ikke lenger livet til redde. Kameraten måtte da komme seg ut, for å i det hele tatt berge sitt eget liv. Den omkomne ble hentet ut etter tre uker.

Etter denne dødsulykka ble grotta stengt i lang tid, før den igjen ble åpnet.

I august 2012 gikk finske dykkere ned til hele 132 meters dyp i Nord-Europas dypeste grotte. Fredag omkom to dykkere på samme sted.