Bodøs varaordfører: – All ære til polititjenestemennene

– Jeg tror nok voldtektsmannen skal prise seg lykkelig for at det var politiet, og ikke menigmann i gata som fikk tak i ham først, skriver varaordfører Tom Cato Karsen i en støtteerklæring til Salten-politiet på Facebook.

Tom Cato Karlsen

STØTTE PÅ FACEBOOK: Varaordfører Tom Cato Karlsen (Frp) i Bodø gikk mandag morgen ut med støtte til Salten-politiets framgangsmåte da de skulle arrestere mannen som er siktet for overfallsvoldtekt.

Foto: Hilde Mangset Lorentsen / NRK

Videoen hvor en politimann sparker og slår en 31-årig som natt til søndag ble pågrepet og siktet for en overfallsvoldtekt i Bodø sentrum vekker reaksjoner. Allerede søndag kveld ble Facebook-siden «Vi takker Bodøpolitiet for godt arbeide» opprettet.

Varaordfører Tom Cato Karlsen (Frp) i Bodø gikk mandag morgen ut med støtte til Salten-politiet på Facebook.

Tom Cato

Varaordfører Tom Cato Karlsen (Frp) i Bodø gikk mandag morgen ut med støtte til Salten-politiet på Facebook.

Foto: Faksimile Facebook

– All ære til polititjenestemennene ved Salten politidistrikt som arresterte voldtektsmannen bare 11 minutter etter en overfallsvoldtekt i Bodø! Etter å ha sett videoen av arrestasjonen, så synes jeg politiet gjorde en meget god jobb! Tror nok voldtektsmannen skal prise seg lykkelig for at det var politiet, og ikke menigmann i gata som fikk tak i ham først, skriver varaordføreren.

– Hva med hensynet til offeret?

Jan Arild Ellingsen

Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp).

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Han får støtte fra tidligere nestleder i justiskomiteen, stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen. Han reagerer spesielt på at arrestasjonsekspert Pål Lagestad ved Politihøgskolen i Bodø går ut i VG og sier at det var uforsvarlig av politiet å være så hardhendt under arrestasjonen av den angivelige voldtektsmannen.

– Det er en ekstrem konklusjon. Hvordan i all verden vet Pål Lagestad hva som var nødvendig eller ei i den gitte situasjonen? Var det Lagestad som filmet eller er han et slags supermenneske?, spør Ellingsen.

Han synes også det blir helt feil når fokuset rettes mot politiet og den voldtektssiktede mannen istedenfor jenta som ble overfalt og utsatt for overgrep.

– Hvor er bekymringen for jenta. Det er ett offer i denne saken, og det er henne, sier Ellingsen, som roser politiet for godt arbeid.

– De gjør en kjempejobb i et stadig tøffere klima. Det er svært få saker som går videre fra Spesialenheten for politisaker til domstolen, det beviser at norsk politi oppfører seg bra, sier Ellingsen til NRK.no.

Allan Ellingsen

MER FRP-STØTTE: Fylkespolitiker Allan Ellingsen (Frp) i Nordland roser politiet. – Dersom det er rett mann som ble tatt, faller det i min smak med skikkelig bank. Kunne tenkt meg å sparket og slått hardere, skriver han på Facebook.

Foto: Faksimile Facebook

Har fått forsvarer

31-åringen som er siktet for overfallsvoldtekt i Bodø sentrum blir avhørt mandag. Da skal politiet vurdere om mannen skal varetektsfengsles.

Mannen er siktet for overfallsvoldtekten, men forsvarer, advokat Finn Ove Smith har ikke fått møtt klienten sin.

– Jeg vil møte klienten i kveld, og det skal holdes fengslingsmøte i morgen, sier han til NRK.no.

Spesialenheten koblet inn

Politiet i Salten fikk melding om overfallet klokken 04.32 natt til søndag. Politiet startet umiddelbart jakten på gjerningspersonen. Elleve minutter senere ble en mann av afrikansk opprinnelse pågrepet.

Spesialenheten for politisaker blir koblet inn etter at politiet pågrep en antatt gjerningsmann for en overfallsvoldtekt i Bodø natt til søndag.

Under pågripelsen ble mannen både slått og sparket av en av politimennene. En tilfeldig forbipasserende filmet den dramatiske pågripelsen.

Mandag formiddag vil ikke politiet kommentere saken som gjelder arrestasjonen av personen som er mistenkt for overfallsvoldtekt. Årsaken til dette er at saken er oversendt til Spesialenheten for politisaker.

Men søndag kveld uttalte politiinspektør Heidi Kløkstad dette til Avisa Nordland.

– Politimesteren har sett videoen, og har besluttet å videresende den til Spesialenheten, slik at de kan vurdere om det har skjedd noe kritikkverdig. Det blir feil at vi i Salten politidistrikt selv skal gjøre den vurderingen, sa politiinspektør Heidi Kløkstad til Avisa Nordland.

En av tjenestemennene som kom raskt til stedet, hadde en politihund, som fulgte spor. Elleve minutter etter at meldingen kom inn, ble en mann pågrepet noen kvartaler unna.

– Gjerningsmannen gikk til angrep mot hunden og tjenestemannen, noe som gjorde pågripelsen krevende, sa Kløkstad.

Filmet av forbipasserende

Personen som filmet hendelsen, var en tilfeldig forbipasserende som hadde vært ute på byen, skriver VG. I den sju minutter lange videoen kan det se ut som hundeføreren fjernet hunden, mens en annen politimann ble alene med den mistenkte. Det var denne politimannen som skal ha slått og sparket, skriver avisen.

Etter basketaket ble mannen liggende med en politimann oppå seg til politibilen ankom.

– Situasjonen roet seg jo fort, men akkurat da det skjedde, så skjedde det mye på en gang. Du får jo et inntrykk av at det var kaotisk, og det forsterkes når du ser sparkene og slagene, og hører fyren rope, sier mannen som filmet.

Arrestasjonsekspert: – Unødvendig

Pål Lagestad underviste i arrestasjonsteknikk ved Politihøgskolen i Bodø i perioden 2000 til 2012 og er medforfatter i en bok om temaet som er pensum for politistudenter i Norge. Han er kritisk til det han ser på videoen som er lagt ut på VG Nett.

– At en politimann slo og sparket en voldtektssiktet mann under en pågripelse i Bodø i helga, var både unødvendig og uforsvarlig, sier han til avisen.