NRK Meny
Normal

Uro i fiskernes leir

I dag starter årsmøtet i Nordland fylkes fiskarlag. Der vil noen forsøke å kaste lederen.

Nei til seismikk første mai Sortland

SEISMIKKEN SPLITTER FISKERNE: her demonstrerer folk på Sortland mot seismikk-skyting. I Andøy fiskarlag vil de kaste lederen i fylkesfiskarlaget fordi de mener han er for positiv til seismikken.

Foto: Dan H. Klausen / NRK

På årsmøtet til Nordland fylkes fiskarlag, som starter i Bodø i dag, kommer Andøy fiskarlag til å kreve at Tom Tobiassen blir kastet som leder.

For olje-vennlig leder

Styremedlem i Andøy fiskarlag, Bjørnar Nicolaisen, mener Tobiassen er altfor vennlig innstilt til seismikkskytingen utenfor Lofoten og Vesterålen:

Bjørnar Nicolaisen

Bjørnar Nicolaisen i Andøy fiskarlag vil kaste lederen i fylkesfiskarlaget.

Foto: Helge Lyngmo / NRK

- Olje- og seismikk-saka er den viktigste saka for norsk fiskerinæring på veldig mange år. Det har fylkesfiskarlaget et klart vedtak på fra i fjor. Tobiassen er leder for et styre som har satt til side vedtaket og anbefalt ei frikjøpsordning som er helt bak mål. Styrelederen må ta konsekvensen av det, sier Bjørnar Nicolaisen.

Er på valg hvert år

Selv om Andøy fiskarlag vil fjerne Tom Tobiassen fra ledervervet i fylkesfiskarlaget, er det mange som mener Tobiassen har stor støtte fra andre lokallag. Tobiassen har et formelt forhold til vedtaket i Andøy fiskarlag:

- Det er ei helt ærlig sak å ville skifte ut ledelsen i fiskarlaget. Jeg er på valg hvert år, sier Tom Tobiassen.

Tom Tobiassen

Tom Tobiassen må gå som leder i Nordland fylkesfiskarlag, krever Andøy fiskarlag.

Foto: Norges Fiskarlag

Andre saker som er viktigere

Og Tobiassen mener det er mange andre saker som er viktigere enn om han skal kastes som leder:

- Vi har hovedsaker i dag som en kjøpersituasjon som er forferdelig anstrengt, prisdrøftelser som holder på å bryte sammen og det skal innføres miljømerking av torsken, for å nevne noe. Vi har problemer nok å ta fatt på om ikke media skal gjøre det til ei hovedsak hvem vi skal velge på årsmøtet, sier Tom Tobiassen.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Surfer Shannon Ainslie blir jaget av spekkhoggere som forveksler han med sel, skal vi tro forskerne.
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?